Fiscalitzar és imprescindible. A més de les àrees d'intervenció i la secretaria municipals, que vetllen per la correcta gestió legal i financera dels recursos públics, els partits polítics i la societat civil també han de participar de la fiscalització dels afers públics, com defensem Guanyem Figueres.

A l'últim ple ordinari de l'antic govern de Jordi Masquef, trobàvem aquest redactat: «En l'exercici 2018 es van dur a terme prestacions de serveis per part de diferents àrees sense haver-se fiscalitzat prèviament els actes que donen lloc al reconeixement de les obligacions derivades de les esmentades prestacions, i per tant, prescindint del procediment legalment establert». Això és, dit tècnicament, les «factures al calaix». Un escrit per aprovar una modificació de crèdit per pagar 598.697,48 ?, que el govern de Jordi Masquef passava als grups de l'oposició la responsabilitat d'aprovar-lo, perquè estava en minoria. Això és una arma de doble fil perquè juga amb el fet que molts dels proveïdors -de serveis prestats i contractats al·legalment- són conciutadans nostres que, per deixadesa de l'equip de govern d'aleshores, no han cobrat per feines que van fer.

El fet és que, poques setmanes abans d'iniciar-se el mandat, i amb el mínim temps per posar una mica d'ordre als calaixos, l'actual equip de govern anunciava noves factures per un valor superior als 200.000 ?. Una minva més al mal pressupost heretat fins a final d'any. Uns diners destinats a pagar altres proveïdors que esperaven cobrar, alguns sense conèixer la situació irregular en què es trobaven, i que anava arrossegant des de feia anys. Un total desgavell per a un pressupost com el de l'Ajuntament de Figueres incloure en un any tal quantitat de diners en factures mal gestionades. Finalment, el 14 de novembre i després de verificar totes les factures, s'ha celebrat el ple extraordinari per realitzar les respectives modificacions de crèdit per solucionar aquesta situació que puja en total a 722.494,37?.

Un ple al qual no voldríem haver assistit ni votat en positiu però que per responsabilitat així es va fer, a diferència dels principals responsables, els quals no van ni aparèixer a donar explicacions, encara que alguns no haurien pogut votar perquè eren part implicada. Tot i els reiterats discursos de l'anterior alcaldessa i del mateix Masquef apel·lant a l'equilibri pressupostari per no fer despesa social, la realitat sempre ha estat una altra. I és que som plenament conscients del funcionament d' amiguismes i capelletes de l'anterior equip de govern. Per a nosaltres s'ha fet un ús presumptament discrecional, pagant favors de partit a persones afins, incloent-los al mig de feines de l'Ajuntament. 720.000 ? són molts diners, 8 regidors són molts diners. Nosaltres vam viure l'època potser més fosca del santivilisme, quan el que havia pogut ser una idea ja s'havia desdibuixat del tot i s'imposava el campi qui pugui i el resguard de la cadira (amb la corresponent degradació en la gestió d'allò públic). Aquesta realitat, però, ens l'hem trobat bastant enquistada a l'Ajuntament i no podem dir que s'hagi fet net o que no surti d'altres formes. Una realitat que, segurament, no podrem modificar tant com caldria només en 4 anys i que requerirà un gran treball de fons. Persistirem.