La inseguretat i l'incivisme estan escalant posicions entre les preocupacions a Empuriabrava i Castelló d'Empúries. Almenys això és el que pensen els seus veïns. I lluny de fer-ne un pretext per criticar el flamant govern municipal, que és la continuació del que vàrem tenir els darrers tres anys, és a dir, que ja hauria d'estar «rodat», SOM Empuriabrava i Castelló vam decidir arremangar-nos i fer propostes amb poca fressa i molta endreça.

En el ple municipal de l'Ajuntament de Castelló celebrat el vint-i-cinc de juliol d'aquest any vam interpel·lar el senyor alcalde, demanant-li si tenia algun pla per afrontar l'augment de la inseguretat i l'incivisme. I no fèiem pas referència a la inseguretat i l'incivisme que puguin patir altres poblacions com per exemple Barcelona, sinó, i només a títol d'exemple, a l'incivisme que han de patir els veïns de la plaça dels Homes, situada al bell mig del poble, a un minut escàs a peu de l'ajuntament. El vam interpel·lar per demanar-li si tenia algun pla per afrontar els robatoris que amb força o intimidació es van produint periòdicament, per exemple, a l'avinguda Sant Mori i altres zones turístiques. El vam interpel·lar demanant-li si tenia algun pla per aturar l'augment de les ocupacions que han de patir els propietaris de finques del nostre municipi. Persones que han escollit Empuriabrava i Castelló per venir a passar cada any les seves vacances. Propietaris de finques per als quals el mínim que podem fer és garantir-los que mentre no estan aquí, nosaltres, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, fem tot el possible perquè quan tornin per passar uns dies de vacances no es trobin que a casa seva s'hi ha instal·lat, amb total impunitat, qualsevol persona sense la seva autorització. El vam interpel·lar demanant-li si el greu problema de l'excés de velocitat que patim es dona com una realitat a la qual ens hem de resignar? No és compatible omplir-se la boca sobre la mobilitat sostenible i segura, planificant la implementació -improvisada, això sí- de carrils bici, mentre pel costat d'aquest s'hi transita al doble o al triple de la velocitat permesa.

Doncs bé! Essent com són tots aquests problemes una de les principals preocupacions dels nostres veïns, vam considerar oportú sotmetre a l'aprovació del ple del passat vint-i-sis de setembre una moció, que amb el títol Moció per impulsar mesures per millorar la seguretat dels municipis catalans, pretenia poder arribar a un acord que com a punt bàsic i fonamental reconegués que existeix un problema que cal afrontar amb mesures concretes i específiques, i fins i tot, m'atreveixo a dir, amb urgència. Però Davant la possible negativa en el vot de l'equip de govern, vam decidir deixar-la sobre la taula després d'aconseguir el compromís de l'alcalde, Salvi Güell, per treballar conjuntament una nova moció en aquest sentit i buscar l'acord amb els diferents grups municipals.

L'endemà mateix, a primera hora del matí, vaig enviar un missatge a l'alcalde demanant-li quins són, al seu entendre, els principis bàsics que hi vol incorporar i/o treure. Fins avui encara estic sense resposta. La voluntat és que aquesta moció pugui ser aprovada en el proper ple ordinari. Es tracta de demostrar als nostres veïns que les preocupacions dels polítics coincideixen amb les seves preocupacions. Compromesos!