L'ocupació il·legal de pisos, fins i tot algunes massives que afecten edificis complets, és una de les cares del greu problema de seguretat que tenim a Figueres. Les xifres d'ocupacions il·legals no han deixat de créixer els últims anys. Segons els últims càlculs de finals del 2018, a Figueres tenim aproximadament 800 pisos buits, dels quals uns 250 estarien ocupats il·legalment. Lamentablement, només són xifres estimades, perquè ni l'anterior govern, ni l'actual dels quatre genets ha fet un estudi seriós per a saber la realitat del problema d'ocupació, i molt menys ha elaborat un pla d'acció estratègic per abordar aquest greu problema.

L'ocupació il·legal és un problema. Primer, perquè s'ha convertit en un gran negoci amb el qual es lucren màfies que, o bé s'aprofiten de famílies vulnerables, o bé posen pisos a «disposició» per a realitzar activitats delictives. Segon, perquè l'ocupació il·legal deteriora la convivència entre veïns: enfrontaments, baralles, amenaces, enganxaments a la llum i l'aigua que poden derivar en apagades i factures desorbitades, brutícia, incivisme i una infinitat de problemes que arruïnen la convivència. Moltes de les ocupacions no es denuncien perquè els veïns tenen por o se senten coaccionats. I l'administració no posa a la seva disposició eines adequades d'assessorament, no informa els ciutadans dels seus drets i tampoc realitza un acompanyament adequat perquè el ciutadà pugui recuperar el seu habitatge.

Des de Ciutadans portarem a debat, en el pròxim ple de novembre, un paquet de mesures per a tallar aquest greu problema. Proposem un triple front per lluitar-hi. Posarem en marxa una oficina de defensa dels drets dels veïns afectats. Una oficina que reculli, sota el principi de seguretat i confidencialitat, tots els actes i les denúncies que atempten contra la convivència i la seguretat ciutadana, i l'habitabilitat dels edificis afectats per una ocupació mafiosa o que generen problemes de convivència. A més, tindrà un servei d'assessorament jurídic que informi sobre les accions judicials a les quals tenen dret. Desenvoluparem un pla de prevenció, seguretat i atenció social. Hem de saber amb exactitud quants pisos hi ha ocupats, després poder controlar l'activitat que en ells es duu a terme per a poder actuar si es detecten activitats il·lícites o són pisos sota tutela de màfies. També aquesta mesura ens servirà per a detectar aquells casos en els quals hi hagi persones o famílies en situació de vulnerabilitat i així poder actuar a través de serveis socials.

Elaborarem un protocol d'actuació urgent d'intervenció contra l'ocupació i el suport als veïns afectats per la deterioració de la convivència. Sens dubte, des de l'administració hem de tenir un pla per a actuar amb immediatesa contra les ocupacions il·legals i poder garantir el dret a l'habitatge per part dels seus legítims propietaris. Però, també, hem de poder posar a disposició dels veïns eines a través de mecanismes diversos de finançament amb el qual protegir els seus habitatges. Sens dubte, des de Ciutadans creiem que el que no es pot fer és mirar cap a un altre costat com el govern actual i no fer res.