12 de març de 2019
12.03.2019
L'Escala

Ser referents cada dia

«L'objectiu de la paritat entre gèneres no pot raure en una setmana a l'any»

12.03.2019 | 13:22
Marta Rodeja és regidora de Promoció i Turisme de l'Escala.

Divendres, i de fet tota la setmana, ens van anar arribant dades i dades que comparaven la situació de la dona respecte a la de l'home en molts àmbits socials i professionals. Aquesta informació ens ha de fer obrir els ulls davant d'una rutina diària que vivim de manera massa normal o normalitzada. És una reflexió important, importantíssima, perquè ens ajuden a veure realment quina és la situació de les dones i alhora ens empeny a reivindicar amb força els drets que ens mereixem, uns drets que ens han d'ubicar en una situació d'igualtat d'homes i de dones en qualsevol situació de la vida. Ser diferents o tenir qualitats diferents no ha de ser motiu per considerar un sexe inferior de l'altre, al contrari, la diferència ha de ser un tret valorable perquè enriqueix qualsevol comunitat.

L'objectiu de la paritat entre gèneres, però, no pot raure en una setmana a l'any. Hem de ser conscient que la desigualat és present en el nostre dia a dia de manera constant, per tant, la defensa dels drets de les dones també ho ha de ser. Certament, és difícil canviar hàbits que hem après des de petits, però hem d'esforçar-nos a fer-ho sobretot per a les generacions futures. Els nens i les nenes aprenen de les accions que fem, molt més que del discurs que puguem tenir. Així, si som capaços que els més petits i adolescents vegin com un fet habitual veure dones amb càrrecs directius, amb presència pública, etc. farem que les nenes i les noies que comencen a enfocar el seu futur es plantegin aquestes trajectòries sense prejudicis previs, sense etiquetes.

Aconseguir aquest objectiu passa per un procés que inclou dos propòsits: d'una banda, deixar de sentir-nos culpables si no arribem a fer tot allò que la societat espera de nosaltres perquè hem decidit emprendre un altre camí i, de l'altra, creure'ns que tenim les mateixes capacitats que els homes (i els mateixos defectes) per arribar allà on ens plantegem. Per aconseguir aquestes fites, els referents són clau, ja que normalitzen els papers dins la societat.

És necessari que les dones siguem capaces de treure'ns la por de ser visibles i poder ser presents en tots els àmbits professionals i de la vida en general. Si les generacions futures no veuen presència femenina en la societat no tindran l'aspiració d'arribar-hi. Hem d'esforçar-nos perquè la paritat sigui present en el nostre dia a dia, en qualsevol gest que fem, en qualsevol decisió que prenem, i es converteixi en una manera de fer habitual.

Les dones han de tenir un paper com a referents en el dia a dia per poder normalitzar la seva presència en tots els àmbits socials.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook