Diuen que a l'ensenyament ens movem per modes. Potser sí. Però benvinguda sigui la moda de crear xarxes: de docents, de centres... Podeu estar segurs que els ensenyants de matemàtiques ja fa temps que anem 'a la moda'. En són exemples associacions com la Federació d'Ensenyants de Matemàtiques de Catalunya o com ADEMGI a terres gironines, i iniciatives ben properes, com els Dissabtes Transfronterers de les Matemàtiques que fan que 'els de mates' ens trobem i trobem estones per aprendre plegats.

També el Congrés Català d'Educació Matemàtica C2EM, celebrat el juliol del 2016, va ser una trobada per compartir. En van sortir unes línies d'impuls per l'ensenyament i l'aprenentatge de les Matemàtiques que pretenen ser el full de ruta dels quatre anys que ens portaran al proper congrés que se celebrarà a Tarragona-Reus, l'estiu del 2020.

Tretze línies d'impuls associades a actuacions específiques, que podeu trobar descrites a la pàgina web c2em.feemcat.org. Inclouen aspectes ben diversos: seguir treballant en i per a les xarxes de professorat, buscar noves línies de formació permanent i contínua, posar en valor el paper de les matemàtiques als projectes globalitzats i les activitats STEAM, acostar-nos i acostar la recerca a les nostres aules, fer accions per millorar la imatge social de les matemàtiques fent més divulgació i treballant conjuntament amb les famílies...

M'atreviria a dir, però, que la que millor defineix la feina que ens proposem des de les associacions és la que diu «Promoure l'entusiasme per les matemàtiques com un element definitori del docent i com a motor de l'aprenentatge de l'alumne». Sabem que és ben important. Perquè aprenem millor quan tenim emocions positives. A més, estem convençuts que les matemàtiques per si mateixes poden fer que aquestes emocions emergeixin.

Si fem propostes a les que els nois i les noies descobreixin i es plantegin preguntes; si aconseguim que l'alumnat s'esforci assegurant que pugui tenir èxit; si oferim bons problemes i investigacions, fem servir materials, posem reptes que afegeixin valor a pràctiques que en un altre moment eren reproductives... I tot això s'aprèn. Dels companys i amb els companys. En xarxa.