Al moment de fer aquest article tenia dubtes sobre si parlar de la cavalcada de Reis d'enguany. No volia fer crítica d'un dels dies més importants de l'any, però al final he considerat necessari fer-ho, no tant per expressar la meva opinió personal, sinó per l'allau de comentaris que m'han fet arribar molts figuerencs en el mateix sentit.

Tothom coincideix que no semblava una cavalcada de Reis, més aviat una desfilada de Carnaval o una performance de l'Acústica o quelcom per l'estil. Fins i tot, algun pare m'ha comentat que els nens van sentir por en algun moment de la cavalcada. I penso que és important dir-ho públicament.

No cal dir que penso el mateix, coincideixo plenament amb aquests comentaris que m'han arribat. Hem de preguntar-nos si és necessari confondre els infants. La cavalcada de Reis és una tradició nadalenca de molts anys, i, si li traiem aquest esperit nadalenc, la convertim en una altra cosa. Sembla que a alguns els fa nosa el Nadal i el sentiment profund de la festa. La Nit de Reis ha de ser el que és, i el Carnaval quan toca. No perdem la màgia de la cavalcada confonent els nostres nens per dessacralitzar la festivitat. Volem fer les coses tan modernes que al final ja no recordem què hi fem, aquí.

Cada any, per aquestes dates, ressorgeix una campanya per fer una cavalcada sense animals. Aquesta és una altra. Recordem que el 2017 es va presentar una moció per declarar Figueres «ciutat amiga del circ sense animals» i que el Partit Popular va votar-hi en contra. Són debats per reflexionar i nosaltres estem sempre oberts al diàleg. Si es demostra que hi ha patiment animal, llavors parlem-ne, però, si no, és un debat innecessari. Voleu treure també als infants la màgia de veure els animals en la Cavalcada de Reis? Traureu també els animals dels pessebres? I què li deixarem, a la tradició?

Confio que aquest article serveix per donar un toc d'atenció i fer una crítica constructiva a l'equip de govern, amb l'alcalde Jordi Masquef al capdavant i el regidor de l'àrea corresponent, Quim Felip. No tenim cap dubte que aquells que han preparat la cavalcada ho han fet amb la millor intenció i una bona dosi d'esforç, tècnics, treballadors municipals i empreses. Però al Partit Popular sempre serem fidels a les nostres tradicions i no barrejarem mai la Nit de Reis amb un Carnaval, d'això en podeu estar segurs. Recuperem el Nadal.