09 de octubre de 2018
09.10.2018
Castelló d'Empúries

Per a què serveix la nova canonada de la Marina d'Empuriabrava?

09.10.2018 | 16:58
«El sobreeixidor del carrer Carlit no és més que un gran dipòsit soterrat que pot emmagatzemar fins a 480 metres cúbics d´aigua»

El sobreeixidor d´Empuriabrava està situat al carrer Carlit, al costat de la deixalleria. En gran part d´Empuriabrava, les aigües plujanes circulen per la xarxa d´aigües residuals. En condicions normals, aquesta xarxa absorbeix el volum d´aigua sense gaires problemes. En cas de pluges fortes, però, les bombes i les canonades que van directament a la depuradora no tenen prou capacitat per a absorbir el gran volum d´aigua, resultat de la bar­reja de plujanes i residuals, i és aquí quan comença a actuar el sobreeixidor.

El sobreeixidor, construït per l´Ajuntament de Castelló d´Empúries i gestionat per l´empresa Aqualia, no és més que un gran dipòsit soterrat que pot emmagatzemar fins a 480 metres cúbics d´aigua (el que són 480.000 litres). Quan les bombes de la depuradora no tenen prou capacitat, l´aigua ja no inunda els car­rers com fins ara, sinó que es desvia cap a dins d´aquest dipòsit. Quan deixa de ploure i, per tant, el volum d´aigua que circula per les canonades torna al nivell normal, entra en funcionament una bomba d´1.5 CV. Aquest element redirigeix, de mica en mica, tota l´aigua que hi ha al sobreeixidor cap a la depuradora.

Però, què passa quan el sobreeixidor ja és ple fins a dalt i segueix arribant més aigua de la que poden absorbir les bombes i les canonades? Llavors entra en funcionament un nou element: les tres bombes de 35 CV. Aquestes impulsen l´aigua del sobreeixidor per una canonada que passa per sota del terraplè de la Muga i que va cap a la llera del riu, i d´aquesta manera s´evita la inundació dels carrers i els patis de les cases del sector.

Com que el terraplè de la Muga és una zona de domini públic, cal demanar a la Generalitat de Catalunya una concessió per poder-hi construir aquesta canonada. Aquest permís es va demanar ja fa molts mesos, i ens el varen donar a finals del mes d´agost. En el ple de setembre, doncs, el que es va exposar i aprovar va ser la seva acceptació.
Per poder abocar aigua a un riu, és necessari disposar d´un permís de l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), i s´ha de justificar la seva necessitat. Aquest permís no s´ha pogut demanar fins ara, perquè l´Ajuntament no disposava encara de la concessió. Ara que ja s´ha acceptat la concessió, es demanarà el permís a l´ACA tot al·legant problemes relacionats amb la salubritat d´aquell sector.

Tot i no poder abocar encara les aigües a la Muga, el sobreeixidor ja ha complert la seva funció unes quantes vegades i, gràcies a aquesta infraestructura, s´han pogut evitar diverses inundacions. En aquells casos, com que el sobreeixidor no es va emplenar del tot, l´aigua es va retornar a la xarxa que va a la depuradora.

Al mes d´agost, però, va haver-hi un episodi de pluja intensa en molt poc temps que va provocar inundacions a diversos municipis de la comarca. A Empuriabrava, el sobreeixidor es va emplenar fins a dalt de tot. Com que el consistori no tenia encara el permís d´abocament a la Muga, no es va poder bombar l´aigua cap a la llera del riu i es va produir una inundació al sector que va afectar els veïns i les veïnes de la zona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook