El sobreeixidor d’Empuriabrava està situat al carrer Carlit, al costat de la deixalleria. En gran part d’Empuriabrava, les aigües plujanes circulen per la xarxa d’aigües residuals. En condicions normals, aquesta xarxa absorbeix el volum d’aigua sense gaires problemes. En cas de pluges fortes, però, les bombes i les canonades que van directament a la depuradora no tenen prou capacitat per a absorbir el gran volum d’aigua, resultat de la bar­reja de plujanes i residuals, i és aquí quan comença a actuar el sobreeixidor.

El sobreeixidor, construït per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i gestionat per l’empresa Aqualia, no és més que un gran dipòsit soterrat que pot emmagatzemar fins a 480 metres cúbics d’aigua (el que són 480.000 litres). Quan les bombes de la depuradora no tenen prou capacitat, l’aigua ja no inunda els car­rers com fins ara, sinó que es desvia cap a dins d’aquest dipòsit. Quan deixa de ploure i, per tant, el volum d’aigua que circula per les canonades torna al nivell normal, entra en funcionament una bomba d’1.5 CV. Aquest element redirigeix, de mica en mica, tota l’aigua que hi ha al sobreeixidor cap a la depuradora.

Però, què passa quan el sobreeixidor ja és ple fins a dalt i segueix arribant més aigua de la que poden absorbir les bombes i les canonades? Llavors entra en funcionament un nou element: les tres bombes de 35 CV. Aquestes impulsen l’aigua del sobreeixidor per una canonada que passa per sota del terraplè de la Muga i que va cap a la llera del riu, i d’aquesta manera s’evita la inundació dels carrers i els patis de les cases del sector.

Com que el terraplè de la Muga és una zona de domini públic, cal demanar a la Generalitat de Catalunya una concessió per poder-hi construir aquesta canonada. Aquest permís es va demanar ja fa molts mesos, i ens el varen donar a finals del mes d’agost. En el ple de setembre, doncs, el que es va exposar i aprovar va ser la seva acceptació.

Per poder abocar aigua a un riu, és necessari disposar d’un permís de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i s’ha de justificar la seva necessitat. Aquest permís no s’ha pogut demanar fins ara, perquè l’Ajuntament no disposava encara de la concessió. Ara que ja s’ha acceptat la concessió, es demanarà el permís a l’ACA tot al·legant problemes relacionats amb la salubritat d’aquell sector.

Tot i no poder abocar encara les aigües a la Muga, el sobreeixidor ja ha complert la seva funció unes quantes vegades i, gràcies a aquesta infraestructura, s’han pogut evitar diverses inundacions. En aquells casos, com que el sobreeixidor no es va emplenar del tot, l’aigua es va retornar a la xarxa que va a la depuradora.

Al mes d’agost, però, va haver-hi un episodi de pluja intensa en molt poc temps que va provocar inundacions a diversos municipis de la comarca. A Empuriabrava, el sobreeixidor es va emplenar fins a dalt de tot. Com que el consistori no tenia encara el permís d’abocament a la Muga, no es va poder bombar l’aigua cap a la llera del riu i es va produir una inundació al sector que va afectar els veïns i les veïnes de la zona.