Just quan començava a escriure aquestes ratlles, 26 de maig, faltava un any per les pròximes eleccions municipals. Si fins ara, aquests darrers mesos, ja hi havia algunes sospites, malfiança, etc., quan segons qui, diu o planteja segons que, a partir d'ara, amb l'anunci de què l'actual Alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha de deixar el seu càrrec, tot el que es faci o deixi de fer, ja estarà malauradament contaminat o interferit per aquesta realitat competitiva.

Per altra banda, la paraula que més es repeteix com a fenomen plausible de cara a les pròximes eleccions municipals, es el de "fragmentació". Si be, ara, ha irromput amb força la de fer un govern de concentració, aprofitant la "crisi" que obra la successió de l'Alcaldia i els moviments de l'oposició.

Anem a pams, comencem pel principi. I el principi es el Govern en minoria del PDeCAT. Marca amb la qual probablement no es presenti aquest partit a les eleccions, si no amb el de Junts x Figueres (aprofitant l'estela i embranzida de Junts x Catalunya). Més enllà de la successió a l'Alcaldia, tot apunta al fet que alguna cosa més s'haurà de fer, a part de renovar el nom, per tal de poder competir amb millors condicions, doncs el fet que amb aquests quatre anys, s'hagi agreujat la situació d'estancament econòmic i deteriorament social, no ajuda a conservar i menys ampliar aquesta exigua minoria.

Una incògnita tenim amb els regidors no adscrits d'Unió, que si a hores d'ara no han fet cap gest significatiu (s'apuntaran ara a un govern de concentració?) quedaran fora del proper consistori. Tenim ERC, que podria recollir part del desgast d'un govern minoritari, tot i que en més d'una ocasió també ha salvat al mateix govern. No ens consta a hores d'ara cap futura incorporació de figures exPSC per raons del "procés" (tipus Ernest Maragall), però sí en clau figuerenca, com Jesús Quiroga). Sí podria ser factible també alguna incorporació per raons similars procedent d'ICV, tot i que pot ser la típica "travessa del desert" juntament amb el recent anunci de successió faria més discreta encara aquesta aproximació.

Tenim la CUP. En aquest cas cap secret, la CUP es mou be en el terreny municipalista i la possible aliança sigui en format explícit o implícit amb "Som Alternativa", l'escissió de Podem Catalunya encapçalada per Dante Fachín i una certa capitalització del moviment CDR, per més transversal que pugui ser, albiren un previsible augment de regidors.

Finalment tenim, en el camp de l'esquerra com expressió molt minoritària, una coalició que en el seu dia ho va ser (Compromís d'Esquerres per Figueres, amb les sigles CExF), que en el seu origen va estar formada per ICV, EUiA i Podem, i en la que actualment només queda un grup d'independents, a l'espera d'una refundació sota la marca de Catalunya en Comú/Podem i es presenti com a Figueres en Comú. Tot i que també hi ha certs moviments com en el cas de l'escissió "independentista" de Podem, de desviar cap a postulats "indepes" aquesta refundació i portar-la cap a un corrent o fracció nomenada "Desbordem" que no tenen res a veure jurídicament i políticament amb Catalunya en Comú, però que fan fracció dins d'ella. Òbviament si aquesta fos l'"estratègia" d'aquesta coalició seria el seu suïcidi polític, doncs no hi ha espai per més independentistes. Es sumaran també a la CUP i Som Alternativa?

En relació al PSC, tampoc hi ha gaire secret, no sembla que hi hagi d'haver una renovació, ni el retorn d'antigues figures exPSC, per tant el possible, però no probable, augment de vot el hauran de treballar molt amb C,s (salvo que tiri endavant deixar en minoria al PDCAT, llavors sí que podria canviar l'escenari). Tenim també nous moviments per teixir aliances transversals, en diuen. Ens referim a Joan Armangué i Alfons Romero. Potser sí es pugui fer renéixer de les seves cendres el Fòrum Cívic o alguna plataforma similar, però ni segones parts mai han sigut bones, ni l'espai polític que poden obrir es clar existeixi, sols pot tenir futur l'espai si s'integra en un partit o en coalició. Amb qui? Amb ERC? Amb PSC?.

Tenim el PP, tampoc cap secret, es evident que tindrà un estancament de vot i fuga de vot útil cap a C's fruit de l'agudització de fidelitats nacionals, producte de l'acció-reacció i polarització nacionalista. I finalment tenim, per una banda, sense adscripció política encara coneguda, la plataforma ciutadana o d'independents promoguda per Francesc Paneque, que també irromprà com nova oferta en línia amb les clàssiques plataformes o partits locals que aquests darrers anys s'han estès per moltes localitats. Per poc be o malament que ho facin, albiro que entraran al nou Consistori recollint el desencís de tants anys de "pentapartit" municipal i un caldo de cultiu reactiu (un 50% d'abstenció a les darrers municipals).

I ara sí, per últim, però no en últim lloc, tindrem Ciudadanos, que por poc que reculli la polarització identitària i per poc que passi el rasclet de l'antipolítica, la retòrica i la inseguretat ciutadana, ben segur augmentarà, doblarà? els vots actuals. A no ser, també, que irrompi un govern de concentració, doncs això no afavoriria a C,s. Efectivament, l'escenari que s'obre a Figueres es de gran incertesa i probable fragmentació. Pel que sembla, l'hora dels grans consensos i del republicanisme federal ha passat a la història...

O ens sorprendrà l'oposició desplaçant al PDCAT?