Durant els últims dies, des del grup municipal de Ciutadans Figueres, hem presentat 9 línies estratègiques i 45 propostes que han de servir com a full de ruta corrector per al pressupost del 2017. L'objectiu d'aquest document és obligar al fet que el govern de Figueres, perdut enmig de la tempesta, posi rumb a polítiques de centre, liberals i progressistes que contribueixin a reactivar la nostra economia, equilibrar els comptes, racionalitzar la despesa i situar a les persones, ciutadans i veïns, al centre de l'acció política.

Aquests eixos estratègics, de les quals els continuaré parlant en les setmanes vinents, són: 1er. Transparència, bon govern i control polític; 2on Racionalització administrativa, control de despesa i política pressupostària; 3er. Seguretat, civisme i convivència; 4art. Joventut i esport; 5è. Polítiques socials que prioritzin a les persones; 6è. Polítiques d'igualtat i per l’eradicació de la violència de gènere i masclista; 7è. Reactivació econòmica i ocupació; 8è. Recursos humans i 9è. Patrimoni municipal.

Avui els parlaré dels dos primers objectius (transparència, bon govern i control polític; racionalització administrativa, control de despesa i política pressupostària) a Cs volem administracions transparents, de parets de vidre, on el ciutadà tingui dret d'accés a la informació, dret a saber quant, on i com es gasten els diners dels seus impostos. Al segle XXI, els ciutadans exigeixen que les seves administracions i governants rendeixin comptes davant una ciutadania més exigent i participativa. A Ciutadans volem governs compromesos amb la gestió eficient i la lluita contra la corrupció.

Des de Ciutadans exigim que s'executi una política pressupostària rigorosa i que s’ajusti la despesa a les necessitats reals dels ciutadans. Considerem que és imprescindible aconseguir un superàvit que permeti amortitzar deute i reduir l'exorbitant suma d'interessos que paguem. No menys important és realitzar un pla estratègic d'inversions que eviti el sobreendeutament.

D'igual forma, considerem essencial reduir la despesa dels òrgans de govern de l'Ajuntament. Les retribucions bàsiques dels representants polítics, del personal de confiança, els càrrecs directius, les dietes, els desplaçaments, la publicitat i altres despeses de caràcter general en l'actualitat sumen quantitats excessives. Considerem una tasca política de primer ordre revisar tant les retribucions dels càrrecs polítics com reduir el nombre d'assessors i càrrecs de confiança, i retallar despeses generals amb criteris d'austeritat.

Així, respecte als dos eixos esmentats l'objectiu de Ciutadans és pressionar al Govern en minoria de CiU per arribar al final del mandat amb una ciutat més sanejada, més justa i més competitiva.