Cal més pedagogia? És que n'hi ha que encara no saben que emmerdar la ciutat amb els excrements del seu gos és incívic i fa porc? Tothom ho sap. Els primers, els amos que el porten, ai las, a fer les caques lluny del seu domicili. El problema, l'agreujant, arriba quan l'animal -sempre innocent- fa de les seves amb la cua dreta cap aquí i el seu millor enemic gira el cap i xiula, mira enllà com si la cosa no fes per ell.

I aquí un regal, aquí una tifa, voreres i parcs esdevenen un camp de fastigoses mines. Irresponsables, maleducats, insolidaris, els propietaris d'una mascota que es fan l'orni i no en recullen els excrements només mereixen un escarment: la sanció administrativa, ben dura per als reincidents.

No calen més campanyes educatives. L'Ajuntament de Figueres facilita fins i tot el paquet de bossetes, qualsevol paperina pot servir, i la merda cap a casa, cap al contenidor. Si no, multa; si convé, l'endemà una altra, superior. Fins a 1.500 euros pot implicar no tenir cura de no deixar la via pública empastifada. Tots sabem les hores, els llocs, els recorreguts més habituals. Parcs i descampats, carrers foscos? Ni al centre ni als suburbis, enlloc no es pot dur el gos deslligat, sense control. Els jardinets no són cap latrina, les cantonades no són cap pixador. Cap gos no és culpable, només l'amo té compte corrent. I si no en té, amb un expedient es pot arribar a confiscar l'animal. No cal més pedagogia.

Per això no hem optat per una campanya de bones intencions, amb gossets amb una pala i una escombra, amb una sabata entalonada de caca advertint que això o allò està mal fet. Els cartells que es distribuiran per tota la ciutat són clars, informatius: escampar merda va contra la convivència, la higiene, la salubritat... i atempta contra les ordenances municipals. Ens ho repeteixen a cada reunió de veïns, a tots els barris. Se'ns queixen que n'hi ha que si els adverteixes encara gosen encarar-se't. S'ha acabat. Des de la secció de Medi Ambient, en perfecta coordinació amb la Guàrdia Urbana, anem a la caça del veí brut en nom de tota la ciutadania. No li hem d'explicar res que no sàpiga, només castigar-lo allà on fa més mal. Per tenir una ciutat tan neta que fins i tot els gossos ho agrairan.

Voleu opinar? Participeu a la nostra enquesta sobre aquest tema. Cliqueu aquí.