Un dels moments que més m'agrada d'aquestes festes és quan els petits de la família s'enfilen a la cadira i reciten el vers de Nadal. Uns ho fan amb vergonya, altres amb més atreviment i desimboltura, però tots ells viuen una experiència que els empeny a expressar-se davant d'un públic, que som els de casa i, tot sigui dit, força indulgent.

Quina bona feina que fan les mestres i els mestres aconseguint que els nostres nens aprenguin amb il·lusió el poema perquè després la família en gaudim.

La tradició ens porta a proporcionar un espai on els petits s'esforcen per recordar i expressar amb claredat un poema que els premiarà amb una bona rabassa. A casa, l'àvia no s'estalvia d'explicar-los que ella sempre recitava el mateix: "Bon dia padrí/na Nadal ha vingut, doneu-me la rabassa i Déu que us doni salut". Abans la rabassa era un tortell, ara aquesta rabassa és una joguina o uns diners per als més grans. Però, tant és, el que m'interessa de tot plegat és que amb l'excusa de seguir una tradició creem una ocasió perquè els petits s'expressin.

Hauríem d'aprofitar més moments com aquest, o crear-ne de nous per mirar-nos les cares, per jugar junts i parlar, per cantar cançons i deixar de banda, per una estona les pantalles. Els adults ens hem de convertir en activadors i creadors de contextos que obliguin els nens a expressar-se. I així els ajudem a practicar i a millorar la seva parla i el seu llenguatge.

Penso que ens estalviarem alguns problemes, si anem creant més espais d'interacció, si fem jocs de falda, si els fem recitar el vers, si els fem explicar històries, si els llegim contes, si cantem cançons... Totes aquestes activitats solen agradar molt els nens. Ells gaudeixen compartint aquests moments.

D'activitats a fer, n'hi ha moltes, només es tracta que siguem conscients de la necessitat i la importància de crear aquestes ocasions en què els petits puguin i s'hagin d'expressar per fer-nos saber els seus pensaments o sentiments. La manera d'adquirir és practicant.

(Dolors Graboleda, psicopedagoga de l'Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica de l'Alt Emporda (EAP), és l'autora de l'Editorial Educativa del suplement Diàlegs d'Educació de desembre del Setmanari EMPORDÀ).