Una vaca, un gall dindi i un porc convertit al judaisme s'escapen de la granja on viuen. El que sembla l'inici d'un acudit dolent és l'argument del primer llibre de David Duchovny. Als amants de la ciència-ficció, segur que aquest nom us sona, i és que Duchovny era el protagonista de la mítica sèrie 'Expedient X'. El nord-americà no li té por a res: actor, director, guionista, i ara també escriptor. La seva primera obra, Vaca sagrada, és una crítica a la societat disfressada de conte infantil.

Exacte, ho sembla. Però no ho és. Si s'aprofundeix en l'argument, de seguida ens adonem que aquesta no és una faula per a nens. Escrita en format guió de cinema, la història de l'Elsie, en Tom i en Shalom va més enllà. A través dels ulls d'un animal, Duchovny critica diferents vicis i defectes dels humans. Servint-se d'un sentit de l'humor especialment àcid, l'Elsie -amb una aparent innocència- ens parla del consumisme i la producció desmesurada de carn, però també de les noves tecnologies o l'addicció a la televisió.

És important aclarir que 'Vaca sagrada', lluny del que pugui semblar, no és una oda al vegetarianisme. L'autor critica els excessos dels humans (a qui no se li regira l'estómac observant la dinàmica d'un escorxador industrial?), però en cap cas el consum de carn com a tal.

A tot això cal sumar-hi les constants referències culturals que Duchovny ens regala, i que van des de 'La rebel·lió dels animals' d'Orwell fins a cançons de Pink Floyd al títol dels seus capítols.

També són freqüents els escenaris hilarants, com la circumcisió del porc Shalom. Com deia, no és el tipus d'escena que Pixar vol mostrar als nens d'arreu del món.

'Vaca sagrada' és una lectura carregada d'humor però també de doloroses realitats. Sota la seva aparença de faula d'aventures, s'hi amaga un mirall on podem veure en què ens hem convertit. Qui és més bèstia, els humans o els animals?