El Centre de Formació d'Adults (CFA) Tramuntana és un centre escolar que tot just al setembre va engegar el seu segon curs escolar. És el Centre de Formació d'Adults que s'ubica al Centre Penitenciari de Puig de les Basses.

Al CFA Tramuntana parlem d'alumnes, com a qualsevol altra escola, i no d'interns. Tot i així, no podem deixar de banda que estem en un centre penitenciari i que pertanyem a un territori. Des de les dues vessants ens hem de fer visibles davant dels alumnes, dels altres col·lectius de la presó, de la ciutat de Figueres i de la comarca. És per això que hem de crear-nos una identitat com a escola, amb una cultura pròpia de funcionament que ens farà ser diferents d'altres escoles, però que no sigui pel fet de ser l'escola de la presó, sinó perquè sigui la nostra pràctica com a docents el que ens defineixi com a escola i ens doni la identitat.

Com a escola, el nostre principal objectiu és esdevenir un dels motors de millora personal per als nostres alumnes, reconèixer aquesta millora a nivell individual i motivar-los a la formació com a eina que els pot ajudar a superar una etapa de la seva vida, de vegades llarga i, sobretot, a creure en les seves capacitats i possibilitats personals.

El nostre plantejament, com a claustre, és que els alumnes reflexionin sobre les seves mancances formatives i siguin els protagonistes per decidir fins on volen arribar. Als mestres i professors ens toca facilitar que els itineraris formatius s'adaptin als seus interessos i expectatives personals.

Aquestes decisions afavoriran la implicació i motivació per a l'estudi i, moltes vegades, que canviï el record que molts d'ells tenen del seu pas per l'escola. També que visquin l'aprenentatge i la formació com un procés al llarg de la vida i no d'una etapa de la vida.

Defensem que les oportunitats han de ser les mateixes per a tots i cadascun dels nostres alumnes, independentment de quines siguin les seves històries, procedència, edats, color de la pell, cultura, gènere, religió, idees..., sempre des del respecte, el diàleg i l'acompanyament.

Entre tots farem el camí.

(Teresa Ortiz és l'autora de l'article 'A fons' de l'últim número del suplement 'Diàlegs d'Educació' que publica mensualment el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ)