El nedador nord-americà Michael Phelps es va convertir una vegada més en el gran protagonista de la jornada en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, en augmentar a 25 el nombre de medalles, 21 d'elles d'or, després de conquistar 2 aquest dimarts en tot just mitja hora i quedar-se amb totes les portades malgrat nous èxits de la seva compatriota Katie Ledecky i l'hongaresa Katinka Hosszu.

El de Baltimore tenia una cita clau en l'esdeveniment. Derrotat sorprenentment fa quatre anys en els 200 papallona, ??prova que havia dominat a Atenes i Pequín, volia recuperar el seu tron ??i prendre la revenja contra el seu botxí a Londres, el sud-africà Chad Le Clos, que en aquesta ocasió ni tan sols va ser rival.

La final del 200 papallona es presentava com una de les proves més atractives. Al costat del 'Tauró' de Baltimore i Le Clos, nedadors com els hongaresos Laszlo Cseh i Tamas Kenderesi volien 'colar-se' a la festa dels dos favorits.

Però Phelps va demostrar que ha preparat a consciència aquests Jocs i va controlar perfectament la cursa, aguantant amb fermesa els 50 metres finals davant l'empenta d'un nedador deu anys més jove com el japonès Masako Sakai, que es va quedar a quatre centèsimes, i sumar un or més amb un temps d'1: 53.36. El podi el va completar un altre jove, Kenderesi, de 19 anys i que també va ser capaç de baixar del 1:54, el que no va aconseguir un Le Clos, que va passar de campió a quart.

Una hora després, i després de previ pas per la cerimònia de medalles i breu celebració amb el seu nadó Boomer, el llorejat nord-americà es va fer amb la vigesimoquinta medalla olímpica gràcies a la victòria del relleu nord-americà on va formar amb un altre mite com Ryan Lochte més Connor Dwyer i Francis Haas.

Els americans van dominar la prova sense excessius problemes i Phelps va sentenciar la victòria en una contundent posta final. Estats Units va guanyar amb un temps de 7: 00.66, avantatjant en més de dos segons a la Gran Bretanya, i en gairebé tres al Japó.

Hosszu i Ledecky prossegueixen el seu mà a mà

Els èxits de Phelps van arrabassar gairebé tot el protagonisme a dues dones cridades a lliurar un bonic duel per ser la 'reina' de la piscina. I és que Katie Ledecky va sumar el seu segon or, un menys que una Katinka Hosszu que va viure una altra nit triomfal en guanyar els 200 estils.

La jove nedadora americana va sumar el seu segon or, tercer metall en total després de la plata en el relleu 4x100 lliure, després de confirmar els pronòstics en una altra de les proves que més atenció despertaven en la jornada ja que els 200 metres lliures mesuraven la campiona del 400 lliures amb rivals de molt nivell com la sueca Sarah Sjostrom o la italiana, i plusmarquista mundial, Federica Pellegrini.

Ledecky no va fallar, tot i que no va ser fins als últims 100 metres quan es va posar al capdavant. En els últims 50, l'empenta final de Sjostrom la va obligar a donar el màxim fins al final, encara que en aquesta ocasió, la seva victòria no va estar acompanyada per un rècord del món. Els seus 1: 53.73 van ser gairebé un segon més lent que la marca d'una Pellegrini (1: 52.98), que es va quedar quarta i fora d'un podi completat per la sueca, a 35 centèsimes de la campiona, i l'australiana Emma McKeon.

Poc després, Katinka Hosszu va respondre amb el seu també tercera medalla, encara que totes elles daurades. Campiona ja en els 400 estils i en els 100 esquena, l'hongaresa va mantenir la seva ratxa en els 200 estils on era la rival a batre per la seva condició de plusmarquista mundial.

La màgia, que es va donar de baixa dels 200 papallona per centrar-se en aquesta prova, va dominar la prova de principi a fi i se'n va anar llaurant un ampli avantatge que va fer pensar en que podria batre el seu rècord del món de 2: 06.12, però les forces li van fallar alguna cosa al final.

Això ho va aprofitar la britànica Siobhan-Casa O'Connor per acostar-se perillosament, però Hosszu va esgotar les seves forces i es va imposar amb un crono de 2: 06.58, 30/100 millor que el rival. La nord-americana Maya Dirado, plata en els 400 estils, es va fer amb el bronze (2: 08.79).