Fa poc més d'un mes que Pau Gasol va fer pública la seva retirada del bàsquet. Era el comiat oficial a l'estrella de l'esport. Però l'acte que es va viure en el Liceu el passat 5 d'octubre va ser, d'alguna manera, també la presentació del personatge que el exdesportista barceloní, de 41 anys, vol assumir en la vida pública.

Des del seu adéu a les pistes, Pau no ha parat de treballar en la Gasol Foundation, amb la qual pretén lluitar contra l'obesitat infantil i promoure hàbits saludables, està fent els seus primers passos dins del COI, com a membre de la Comissió d'Atletes, i mantenint algunes converses amb les franquícies de la NBA. Dins d'aquesta atrafegada agenda s'inclou la promoció d'una docuserie ‘L'important és el viatge' que s'estrenarà divendres que ve en Amazon Prime Vídeo, en la qual l'exjugador de bàsquet explica el repte emocional i físic que va suposar la rehabilitació i la seva tornada al Barça després de dos llargs anys d'absència, la seva obstinació a acomiadar-se en la pista, en contra de l'opinió d'alguns dels metges i com encara el seu futur i la seva passió pel bàsquet.

“Estic molt content amb la docuserie i amb el resultat. Crec que donem una imatge de molta naturalitat i humanitat. Volia transmetre com fèiem les coses a aquest nivell i situacions que són difícils de veure i imaginar”, va comentar Pau Gasol en una trobada per Zoom aquest dilluns amb diversos mitjans, entre ells El Periódico per a parlar sobre aquesta mini sèrie, que tindrà quatre episodis de 45 minuts, dirigits per Oriol Bosch, el realitzador també del documental sobre Andrés Iniesta “L'heroi inesperat” produït en el 2020 per Rakuten.

Moments impactants

El documental arrenca en el 2019 amb unes imatges dins del quiròfan abans de l'operació al peu que el va obligar a renunciar al seu contracte amb Portland i a dedicar-se, en cos i ànima, a la seva rehabilitació. Els quatre capítols desgranen, encara que no sigui de manera cronològica, els moments més importants de la seva carrera a través de molts testimonis de jugadors, entrenadors, cuidadors. L'exesportista revela, entre altres temes, la conversa amb Kobe Bryant que el va portar als Lakers, on va conquerir dos anells, la seva última etapa en el Barça amb la complicitat del seu amic Juan Carlos Navarro i del tècnic Jasikevicius o el que considera com a millor partit de la seva carrera: les semifinals de l'Eurobasket del 2015 contra França, en el qual va acabar amb 40 punts.

“Pau, anem a per l'anell”. Així el va rebre Kobe Bryant res més incorporar-se als Lakers en el 2008, després d'un traspàs que va enxampar al jugador barceloní per sorpresa. “La primera vegada que ens vam trobar a Barcelona, em va dir a veure si teniem alguna manera de jugar junts. Però no li vaig donar més importància perquè l'any anterior vaig intentar que els Grizzlies em traspassessin i no vaig aconseguir. Així que fitxar pels Lakers va ser una sorpresa i em vaig quedar en estat de ‘xoc’”. També es recull l'impacte que va patir Pau quan es va produir l'accident d'helicòpter que va posar fi a la vida de Kobe, amb qui l'unia una gran relació. “Va ser un cop duríssim, encara l'estic digerint. Vaig plorar molt i vaig trigar tres dies a dormir bé. Volia transmetre el que sentia de la forma més natural possible”, relata.

La minisèrie despulla, així mateix, el costat més humà del personatge i una conversa íntima amb la seva dona Cat McDonnell, en la qual admet que ella va haver de deixar de costat la seva carrera per a acompanyar-lo. "Ella ha hagut de sacrificar la seva carrera professional per estar amb mi, amb una molt bona posició en una gran empresa, amb una formació que jo no tinc ni m'acosto a ella", explica en el documental. “Això crea frustracions, tant individuals com per a la parella. Això és molt difícil”.