Defensa de la llengua

El missatge "clar i català" d'una veïna senegalesa de Sant Pere Pescador a 'El Foraster' que s'ha fet viral

En el programa que es va emetre el passat dilluns, Mamarena va demanar que la gent s’adreci en català als nouvinguts

"Volem que ens parleu en català cada dia, com feu entre vosaltres. No en castellà. Així aprendrem a parlar-lo, el català", va dir

Quim Masferrer en un moment de la conversa amb Mamarena.

Quim Masferrer en un moment de la conversa amb Mamarena. / El Foraster

J.L.N.

El programa 'El Foraster' de TV3 va visitar aquest dilluns Sant Pere Pescador. Allà Quim Masferrer va tenir l'oportunitat de conèixer un bon grapat de persones que van mostrar la cara més humana del municipi: en Salvador, la Maite, la Mireia, en Pau... I la Mamarena, una veïna d'origen senegalès que va voler llançar a l'audiència un missatge contundent sobre el català. Una lliçó que s'ha fet viral a les xarxes socials.

I és que, després d'una estona conversant amb Masferrer, Mamarena no va dubtar a reclamar a la gent que s'adreci en català als nouvinguts. "A mi m'agrada molt parlar català i m'agradaria que la gent que s'adreci a nosaltres en català", va dir. "Així, d'aquesta manera, podrem aprendre i parlar-lo també. Quan arribem, ens parlen castellà. Després pregunten que perquè no parlem català. Penso que la culpa és d'ells. Des d'un principi ens haurien de parlar en català", va continuar.

Amb tot, Masferrer va voler destacar que Mamarena parlava el català "molt bé", a la qual cosa ella va respondre: "He tingut la sort de tenir veïns supermacos que m'han ensenyat a parlar català i he fet cursos". Finalment, aprofitant que hi havia una càmera al davant i que, per tant, el missatge arribaria a tot Catalunya, Quim Masferrer li va demanar un últim favor: que adrecés unes paraules mirant a l'objectiu. I així ho va fer. "Volem que ens parleu en català cada dia, com feu entre vosaltres. No en castellà. Així aprendrem a parlar-lo, el català", va sentenciar.

Moments especials

Durant el programa hi va haver molts altres moments especials. I és que a Sant Pere Pescador, Quim Masferrer va fer un recorregut pels llocs més emblemàtics del municipi, com ara els espais naturals "més valuosos del país", com ho són els Aiguamolls de l'Empordà i les platges verges quilomètriques del municipi. Així mateix, voltant pels carrers de la localitat, el foraster Quim Masferrer va poder conversar amb "bona gent" com en Salvador, exalcalde del poble, va rebre el rei Joan Carles I "sense fer cas dels protocols", la Maite, que "les diu tal com raja, peti qui peti", i l'agent urbana Mireia, que "es carrega de paciència per tractar amb els veïns i visitants del municipi".

Alhora, l'amor va tenir un especial protagonisme en aquest capítol, ja que el popular foraster va conèixer "dues grans històries d'amor": la d'en Pau i en Josep, i la d'en Salvi i la Maria.

Així mateix, Masferrer també va poder tastar la part més aventurera del poble, i va poder gaudir d'experiències úniques. Per exemple, de la mà d'en Pau va practicar el caiac contemplatiu. I amb en Sergi i la Mar va fer wingfoil (volar sobre l'aigua amb l'ajuda d'una ala) en un dia de forta tramuntana.