El jutjat d'instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat ha arxivat la investigació contra el conductor del programa de TV3 'Està passant', Toni Soler, i els col·laboradors de l'espai Jair Domínguez i Judit Martin, pel gag de la Verge del Rocío. El jutge considera que la conducta denunciada no és delictiva i està emparada en la llibertat d'expressió. L'associació Advocats Cristians va denunciar els tres comunicadors per injúries. El jutge ha admès els recursos dels tres investigats contra l'obertura de la causa, mentre que la fiscalia volia practicar totes les diligències, entre elles la declaració dels investigats, abans de decidir si s'arxivava o no.

En la seva interlocutòria, el jutge diu que "és plenament comprensible i respectable que el gag pugui incomodar a determinades persones, però aquest sentiment no és suficient per entendre que hi ha hagut un excés en la llibertat d'expressió". "La sàtira és una forma d'expressió artística que pels seus inherents trets d'exageració i distorsió de la realitat té una finalitat provocadora i agitadora", recorda. "La simple indignació no suposa per si mateixa un excés en l'exercici de la lliberta d'expressió", afegeix.

A més, el jutge assegura que "no hi ha hagut cap pertorbació en la llibertat religiosa dels que professen la religió catòlica", ni s'ha impedit cap celebració religiosa, de Setmana Santa o de la processó de la Verge del Rocío. "Per tant, l'emissió del gag no suposa ni ha suposat en cap cas una incitació a l'odi a les persones catòliques; simplement s'ha fet broma sobre alguns aspectes de les seves creences, com la possible opulència de la imatgeria de Setmana Santa o de la pròpia Verge del Rocío, qüestió que mai ha estat exempta de crítica", conclou.

En la denúncia l'entitat incloïa diversos fragments de les frases que es van dir durant el gag i imatges del moment. Segons els denunciants, algunes de les frases eren clarament vexatòries i ofensives, sobretot les de contingut sexual. A més, la denúncia incloïa les reaccions contràries de diversos polítics, sobretot d'Andalusia, i representants de l'Església, i el fet que Soler no s'hagi volgut disculpar.

La denúncia recorda que l'article 525.1 del Codi Penal castiga amb multes de 8 a 12 mesos els qui, "per ofendre els sentiments dels membres d'una confessió religiosa, facin públicament, de paraula, per escrit o mitjançant qualsevol tipus de document, escarni dels seus dogmes, creences, ritus o cerimònies, o vexin, també públicament, els qui els professen o practiquen". També recorda que la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que l'escarni es pot definir com la "burla o mofa d'allò que es contradiu", "una expressió de menyspreu grollera i insultant" o "befa tenaç que es fa amb el propòsit d'afrontar". I els denunciants conclouen: "l'acte de befa o burla és clar i contumaç".

De fet, l'escrit assegura que els tres protagonistes sabien la reacció que produiria el 'gag', "no buscaven la transmissió de cap missatge ni van efectuar cap crítica, protesta o acte reivindicatiu".