La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, defensa la vigència i la necessitat dels feminismes una setmana abans de la vaga del 8 de maig "perquè no prosperin arreu del món actituds negacionistes de les violències masclistes i les desigualtats de gènere". Balada també ha a anunciat que "el Govern té previst aprovar en els propers dies més de 300 mesures per donar compliment a la Llei 17/2015 del 21 de juliol d'igualtat efectiva de dones i homes, i a la Llei 5/2008 del 24 d'abril dels drets de les dones per eradicar la violència masclista".

Entre els indicadors de les desigualtats de l'informe 'Les dones a Catalunya el 2019' destaca que tot i que un 57,4% de les llicenciades i 55,7% de màsters son dones, el temps de paraula de les dones a la televisió i la ràdio només suposa un 27,3% del total d'intervencions.

"Hem de vetllar i refermar que no estem disposades a fer ni un pas enrere. Ens calen els feminismes més que mai per a que no prosperin actituds negacionistes de les violències masclistes, les desigualtats de gènere i les polítiques públiques feministes", ha destacat Balada.

La presidenta de l'ICD ha subratllat que "queda feina a fer, perquè encara hi ha discriminació sistemàtica de les dones en tots els àmbits de la vida: personal, familiar, laboral i social. I aquesta discriminació és la causa de la pitjor manifestació del masclisme: la violència contra les dones i els seus fills i filles".

Per contribuir a la sensibilització de la població l'ICD impulsarà la campanya #SomAquí #Som8deMarç als mitjans de comunicació entre el 4 i el 8 de març. Al vídeo s'alternen fotografies i imatges de la darrera manifestació del 8 de març amb manifestacions feministes anteriors mentre l'actriu Clara Segura recita un poema de Mireia Calafell.Noves mesures del Govern

Noves mesures del Govern

Les noves mesures que impulsa l'organisme de la Generalitat de Catalunya que dona impuls a les polítiques públiques en favor de la igualtat efectiva de dones i homes i per l'erradicació de la violència masclista estan incloses en el Pla estratègic de Polítiques d'Igualtat de Gènere 2019-2022.

Els 6 eixos d'acció son l'educació i la promoció de valors i models igualitaris; la promoció de l'equitat en el treball i la coresponsabilitat en els usos dels temps; la prevenció i l'erradicació de la violència masclista; la participació política i social i l'apoderament personal i comunitari de les dones; la visibilització de les dones i comunicació no sexista, i la transversalització de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques.Actes i manifest del 8 de març

Actes i manifest del 8 de març

L'acte central que impulsarà l'ICD serà la lectura del manifest institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones al Palau de la Generalitat el 6 de març a les set de la tarda. Serà presidit per la consellera del Departament de la Presidència Elsa Artadi, i consistirà en la conferència de l'analista i activista Míriam Hatibi. La periodista Laura Rosel farà la conducció.

Altres actes que es faran seran el 7 de març a les 18 hores a l'Edifici de la Generalitat de Catalunya de Girona, el 8 de març a les 11 hores a la plaça 8 de març de Lleida, el 7 de març a les 11 hores a la Delegació del Govern de Tarragona, el 7 de març a dos quarts d'onze al Teatre Felip Pedrell de Tortosa, l'11 de març a les set de la tarda a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Manresa i el 10 de març a les onze del matí a Vielha.

Informe 'Les dones a Catalunya'

Informe 'Les dones a Catalunya'

L'ICD ha publicat el dossier estadístic 'Les dones a Catalunya 2019', elaborat per l'Observatori de la Igualtat de Gènere. Segons aquest estudi les dones superen en nombre els homes en assolir titulacions de grau i màster. Un 57,4% de les llicenciades són dones respecte un 42,6% d'homes. I aconsegueixen màster un 55,7% de dones i un 44,3% d'homes. Les dones també llegeixen més llibres que els homes; un 66% de dones respecte un 53,8% d'homes.

Malgrat tenir més estudis, l'atur femení és més elevat en dones que en homes, un 12,7%, en front un 10,9% en homes. La diferència salarial entre dones i homes és major en les ocupacions elementals (32,6%), davant un 18,7% en els càrrecs directius i gerències. A més, el temps de paraula de les dones a la televisió i la ràdio ha suposat només un 27,3% del total d'intervencions.

La representació política de les dones continua sent minsa a les alcaldies, on només son un 18,4%, i les regidories, on hi son en un 35,2%. Per altra banda, les dones només tenen el 24% de les llicències federatives esportives.