El programa '60 minuts' de TV3' estrena, aquest dimecres 9 de maig, a les 23.00 hores, el documental 'Adeu, cotxe', dirigit per Martijn Kieft, que analitza els canvis en què està immers el món del transport.

Des de fa uns quants anys, els joves mostren cada cop menys interès per conduir i tenir cotxe. Però aquest és només un dels factors que impulsen el gran canvi en què està immers el món del transport.

N´hi ha d´altres, com l´ús creixent de l´electrònica en els vehicles, que serà decisiu per llançar els primers cotxes completament autònoms, com el que prepara Google. O l´aparició de cotxes elèctrics, com els últims models de Tesla, que seran clau en la lluita contra el canvi climàtic. I el naixement de plataformes com Uber i RideAmigos, entre d´altres, que suposen una revolució pel que fa a la manera com ens movem per les ciutats.

L'amor d'Amèrica per l'automòbil disminueix. Les generacions més joves ja no se senten lligades als cotxes tradicionals. La indústria de l´automòbil està començant a reconèixer aquesta tendència, i els seus executius estan desesperats per trobar solucions a fora per continuar sent viables.

Per als joves, els cotxes ja no tenen un paper primordial de cara a l´estatus social. En gran part, altres tecnologies, com ara els telèfons intel·ligents, han assumit aquest paper. La necessitat de la propietat del cotxe ha estat substituïda per l'ús del transport públic i dels serveis d'ús compartit com Uber.

No és tant el "triomf de la consciència ecològica" com el fet que la majoria de joves simplement la troben una decisió més econòmica i pràctica que s'adapta millor a la seva forma de vida. No hi ha més trànsit, ni més despeses innecessàries, ni frustracions d'aparcament.

Com planifiquen aquest canvi les empreses automobilístiques? Els seus primers passos comencen a aparèixer al mercat. Els centres de recerca automotriu es mouen des de la capital del sector automobilístic de Detroit fins a Silicon Valley. Igual que tants altres productes fermament establerts que han lluitat per mantenir-se rellevants amb els temps canviants, els cotxes s'estan digitalitzant. Avui dia, les noves tecnologies permeten que el cotxe es comuniqui a través del nostre telèfon mòbil i que les actualitzacions s'apliquin de manera remota a través d'una connexió wifi. Mentrestant, els cotxes elèctrics s'estan tornant més nets i més eficients, i les aplicacions creixen amb més facilitat per obrir moltes opcions addicionals.

El documental també explora la forma més avançada de transport modern: el vehicle autònom. Gràcies als esforços d'empreses com Google, estem entrant en la nova era de l'automòbil. Els investigadors afirmen que aquesta tecnologia podria proporcionar una conveniència i seguretat inigualables, però d'altres es preocupen per les implicacions potencialment negatives.