TV3 estrena aquest dimarts un documental de producció pròpia dedicat a analitzar el fenomen de l´anomenada ´postveritat´, o el que és el mateix, la proliferació de notícies falses i la manipulació de l´opinió pública mitjançant les xarxes socials. ´Veritats de mentida´, un documental de Montserrat Besses realitzat per Marc Rodríguez i en què han treballat conjuntament els serveis informatius de la cadena i el departament de Nous Formats, s´emetrà dimarts al programa ´Sense ficció´, i a continuació s´oferirà en directe el debat interactiu ´Veritats compartides´ que tindrà lloc al CCCB dins del Docs Barcelona. L´audiovisual es demana quina és la relació de la societat actual amb la veritat i la mentida, què ha fa possible la supervivència dels anomenats "fets alternatius", i quin hauria de ser el paper dels mitjans de comunicació en aquest context.

"Si l´hem fet és per ajudar la ciutadania a tenir esperit crític i ajudar-la a intentar discernir entre la veritat i la mentida", explica el cap d´informatius de TV3, David Bassa, en referència a ´Veritats de mentida´. El documental de producció pròpia de la televisió pública s´endinsa en l´anomenada ´postveritat´, els seus mecanismes, conseqüències i també les vies per combatre-la.

L´audiovisual recorre a una quinzena de veus expertes en l´àmbit del periodisme i la comunicació, com el president de The New York Times, Mark Thompson, el cap d´informatius de la televisió pública alemanya (ZDF), Peter Frey, o el periodista polític de The Washington Post, Ed ´O´Keefe, el filòsof José Antonio Marina i el professor de Comunicació i Social Media de la UOC, Ferran Lalueza, entre altres.

A través del seu testimoni i de la feina periodística dels seus autors, el documental es pregunta quines són les implicacions de la ´postveritat´, de la proliferació de notícies falses i la seva capacitat per manipular l´opinió pública, ja sigui amb fins polítics o econòmics.

Interessos ideològics i econòmics

Els interessos ideològics i econòmics són els que mouen les notícies falses a les xarxes o a les pàgines de notícies sensacionalistes, constata el documental. En són exemples la política comunicativa del president Donald Trump i els seus "fets alternatius" (falsedats o interpretacions esbiaixades de la realitat, en paral·lel als seus atacs constants a la premsa per difondre, suposadament, "notícies falses"), o les notícies dubtoses però cridaneres que reprodueixen pàgines sensacionalistes però també mitjans generalistes pels beneficis econòmics en forma de publicitat.

L´allau informatiu que s´esdevé gràcies a l´univers de les xarxes socials i la immediatesa informativa a què estan sotmesos els mitjans de comunicació són terreny abonat per a "les mitges veritats, les mentides, les manipulacions i les notícies falses", diu la directora del documental, Montserrat Besses. Per la periodista, en aquests moments "ningú té mecanismes per quedar-ne fora; l´allau és tan gran que resulta molt difícil de combatre".

I és que des del moment en què "qualsevol pot ser un informador des del seu telèfon intel·ligent", com apunta David Bassa, la circulació d´informacions falses o de les quals simplement no es coneix l´origen és immensa.

Malgrat tot, el documental també apunta conclusions sobre com el periodisme que es vol rigorós ha d´afrontar el fenomen. En aquest sentit, els ´fact checking´ (o comprovació dels fets) comencen a estendre´s entre determinats mitjans de comunicació, i també per part de plataformes de mitjans o periodistes preocupats per la veracitat de les informacions que poblen la xarxa i els mitjans sense haver-se contrastat.

El documental, a més, posa en qüestió la pretesa llibertat amb què els ciutadans configuren avui la seva dieta informativa -gràcies a la ingent quantitat de plataformes informatives i xarxes socials-. En aquest sentit, trenca el tòpic d´un univers d'informació i contraposa la idea de bombolles o cercles alimentats pels algoritmes informàtics (de Google, Faceboock o Twitter) en base a les nostres pròpies cerques i rutines digitals, que redunden un tipus de relacions a les xarxes, de notícies seleccionades i de visions sobre els fets.

´Veritats de mentida´ s´emetrà dimarts al programa ´Sense ficcio´. TV3 dedicarà una programació especial a la ´postveritat´ i per això, després del documental, emetrà el debat interactiu que s´estarà celebrant en directe al CCCB en el marc del festival Docs Barcelona. Aquest debat (´Veritats compartides´) serà conduit per la mateixa Montserrat Besses i el periodista Pere Bosch, comptarà amb diversos periodistes i professionals de la comunicació i la docència, en interacció amb els telespectadors a través de les xarxes.