Ja fa gairebé set anys que el final de 'Lost' ('Lost') va generar una de les grans polèmiques de la història televisiva recent. Però el controvertit final que els creadors de la sèrie d'ABC els van dispensar a Jack, Kate, Hurley, Ben, Desmond i companyia podria haver estat molt diferent d'aquest desenllaç religiós i esperit capicua amb el qual Perdidos va dir adéu.

Aquella reunió dels protagonistes en una capella multiconfessional no va ser molt ben acollida per gran part dels seguidors de la sèrie. Una legió enfurismada de fans van acusar a J.J. Abrams, Damon Lindelof i Carlton Cuse d'haver tirat per terra més d'un lustre de teories, elucubracions i, per què no reconèixer-ho, d'addicció.

De l'altre cantó estaven els que defensaven que l'important no era el final, ni trobar mastegades respostes per a tots els enigmes, sinó l'apassionant camí recorregut durant aquests 121 episodis que van canviar la forma de demanar i consumir televisió.

Posicions aferrissades i gairebé irreconciliables. No en va, 'Perdidos', i especialment tot el que envoltava a la xarxa a cadascun dels seus capítols, va ser clau per al boom de les sèries que es viu durant aquests anys.

En tot cas, aquells tan polèmics retrobaments en capella a les portes del més enllà, van ser només la cirereta que va seguir al combat entre el bé i el mal, personalitzat en Jack i l'Home de Negre (allò que en aquell moment era Locke), que es va viure a la vora d'un dels penya-segats de l'illa. Un enfrontament que va poder haver estat molt, molt diferent... si el pressupost ho hagués permès.

El volcà de l'illa, al qual dirigeixen directament alguns dels passatges de la sèrie, era una de les claus que Carlton Cuse i Damon Lindelof tenien en ment per al seu final.

L'illa, un personatge més

"Sempre buscàvem com utilitzar qualsevol cosa de Hawaii per donar suport a la narrativa visual de la sèrie. Pensàvem a l'illa com en un altre personatge, i sempre estàvem buscant en elements que li concedissin més personalitat", afirmen en una entrevista amb EW en què Cuse va revelar que quan va viatjar amb la seva família a una de les illes i va veure el volcà va voler incloure-ho en la trama.

Així, comenten, per quan la sisena temporada encarava la seva recta definitiva el volcà segons els seus plans seria un enclavament fonamental, el lloc de poder identificat com l'origen dels fenòmens paranormals que es vivien a l'illa i fins i tot el lloc místic del que hauria sorgit l'ens més enigmàtic de la sèrie, el fum negre.

La idea clau en el desenllaç de la sèrie que l'Illa de 'Perdidos' és com el suro d'una ampolla que "separa el món de l'infern i de la destrucció", una mena de tap que "evita que tot tipus d'elements malignes sortissin a la llum ".

"La gran pregunta sempre va ser com dramatitzar i plasmar en imatges aquesta idea. I la resposta a aquesta pregunta era el volcà", confessa Lindelof. Aquest volcà, inactiu durant la major part de la sèrie, s'aniria revifant a mesura que s'acostés al final i seria en ell en el qual l'encarnació del fum negre i Jack lliurarien la seva gran lluita final entre les primers rius de lava d'un volcà a punt d'entrar en erupció.L'origen del Fum Negre

"Hauria estat impressionant visualment. I molt emocionant per a l'espectador", assenyala Lindelof. En l'entrevista també revelen que, si els responsables de la cadena no haguessin rebutjat els seus plans per l'enorme cost que suposava traslladar el rodatge fins al volcà, situat en una altra illa diferent d'Oahu, en la qual es gravava la sèrie, els seus plans eren mostrar al quinzè capítol de la sisena temporada com el volcà entrava en erupció.

En aquest capítol també mostrarien com el germà malvat de Jacob es va convertir allà en el fum negre després de ser llançat a l'interior pel propi Jacob.

En lloc d'en el costós volcà, el combat entre el bé i el mal va tenir lloc en els sinuosos cingles de l'illa al mig de la pluja. Després de derrotar a Locke, amb la inestimable col·laboració de Kate, un malferit Jack, ajudat per Hurley i Ben descendeix fins al cor de l'illa, la també coneguda com Cova de la Llum o La Font, per impedir la seva destrucció.