Albert Adrià, artífex del Grup elBarri a Barcelona, ha estat reconegut amb el Premi Nacional al Millor Cap de Cuina 2017, mentre que Juan Manuel del Rey rebrà el de Millor Director de Sala per la seva labor a El Corral de la Morería (Madrid), i Rafael Sandoval, de Coc (Madrid), el de Millor Sommelier.

Aquests guardons, que atorguen la Reial Acadèmia de Gastronomia (RAG) i la Confraria de la Bona Mesa, reconeixen l'aportació de professionals de diferents sectors a la gastronomia i es lliuraran el 25 de juny en una gala que acollirà el Museu Reina Sofia i en la que es donarà a conèixer a més un nou premi, el sommelier de cervesa, ha anunciat avui el president de la RAG, Rafael Ansón.

Albert Adrià, que va formar part de l'equip d'elbulli que liderava el seu germà Ferran, ja va estar nominat en la passada edició per construir el Grup elBarri a Barcelona, que compta amb premiats restaurants com Enigma, Tickets, Celler 1900, Pakta, Hoja Santa i Niño Viejo, a més de posar en marxa Heart, un projecte d'hostaleria i espectacle amb el Circ du Soleil a Eivissa.

Aquest premi, creat el 1974, és "el més discutit i on hi ha més candidats", ha explicat Ansón, que ha destacat del guanyador que és "un cuiner extraordinari" que va començar com a reboster a elbulli i ha estat capaç de crear "unes brigades capaces d'interpretar les seves partitures aconseguint que en els seus restaurants es mengi molt bé, perquè és un bon cap de cuina".

El president de la RAG ha subratllat que una mirada als guanyadors d'aquesta categoria dels Premis Nacionals de Gastronomia mostra que Espanya ha liderat "una evolució més radical que en tota la història anterior", amb cuiners que han passat de l'anonimat a ser "artistes coneguts que fan la seva pròpia cuina", sense els imperatius previs de l'alta cuina francesa o la tradicional espanyola.

Juan Manuel del Rey ha estat elegit com a Millor Director de Sala per la seva labor al Corral de la Morería (Madrid), un 'tablao' flamenc que alberga a més un petit restaurant de vuit taules on també ha demostrat els seus dots com a sommelier en aconseguir "una dels millors cellers de vins de Jerez d'Espanya", ha apuntat Ansón.

Rafael Sandoval, que ha creat un celler amb més de 3.600 referències per a Coque (Madrid), recollirà el guardó al Millor Sommelier, cosa que "converteix la família Sandoval en la primera a tenir els tres Premis Nacionals més disputats", ja que el seu germà Mario va aconseguir el de Millor Cap de Cuina i Diego el de Millor Director de Sala.

El cronista i professor del Basque Culinary Center Mikel Zeberio ha estat reconegut en la categoria de Millor Labor Periodística, el Premi Nacional de Gastronomia de Publicació Periòdica ha anat per a la revista Pastryrevolution (Montagud) i el de Publicació Periòdica Digital per a la revista 7 Caníbales, que compleix deu anys.

Com a Millor Llibre s'ha escollit "El nuevo arte de la cocina de Juan Altamiras" (Ariel), amb edició de Vicky Hayward, en aquesta 43 edició dels Premis Nacionals de Gastronomia.

Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, Biscaia) per "ser el cuiner que ha dedicat més temps i més esforç a projectes que vinculen gastronomia i salut", ha aconseguit el reconeixement de Gastronomia Saludable en el seu apartat de Personalitat, mentre que en la categoria d'Institució l'ha aconseguit la Fundació Dieta Mediterrània.

Dos guardons que no han passat per la segona votació davant de notari dels membres del jurat han estat l'Especial, que va per a José Gómez (Joselito, Salamanca) per la seva "extraordinària labor en la difusió del pernil ibèric fora de les nostres fronteres", i Tota una Vida per a Vicente Castelló, fundador fa més de 40 anys de Nuevo Manolín (Alacant), "pionera i emblemàtica barra gastronòmica".