L’empresa rosinca Walk&Bikes, dirigida per Anna Falgàs, ofereix rutes en bicicleta o a peu, a més de diferents opcions pensades per a l’oci dels clients dels allotjaments de turisme rural. Aquesta setmana us portem per cims amb paisatge impagable i molta història.

 

Aquesta setmana us proposem una ruta de senderisme per la serra de Verdera. El cim és un punt típic del cap de Creus, el monestir de Sant Pere de Rodes i més amunt el castell de Sant Salvador, des d’on tindrem vistes impressionants. Per un costat podrem contemplar la badia de Roses, i per l’altre el Port de la SelvaLlançà, fins i tot, el Canigó.

 

Un mateix cim, però mil possibilitats per fer-la. Es pot iniciar des de RosesPalau-saverdera, PauVilajuïga, Llançà o el Port de la Selva. Això fa que sigui una ruta ben diferent cada vegada.

 

Aquest cop us proposem dues opcions, una ruta curta d’uns 15 km de recorregut sortint des de Palau-saverdera i una més llarga i tècnica, de 21 km, sortint de Roses.

 

Opció curta:

 

Durada aproximada 3 hores

 

Enfilarem directament cap a la serra de Verdera des de la font de Dalt de Palau-saverdera. Seguim el camí que ens porta a l’ermita de Sant Onofre; ermita documentada de l’any 1362 situada en un dels vessants de la serra de Verdera. Un cop arribat a aquest punt, comencem a gaudir de les primeres vistes de la badia de Roses i la plana empordanesa.

 

Seguirem direcció cap al Mas Ventós, i d’allà ens quedarà poc per arribar al monestir de Sant Pere de Rodes.

 

Travessem l’àrea de pícnic de Mas Ventós i seguim la ruta a mà dreta, direcció Santa Helena fins a arribar el monestir de Sant Pere de Rodes, un monestir benedictí de l’antic comtat d’Empúries, dins els límits del bisbat de Girona, situat a l’actual terme municipal del Port de la Selva. 

 

El monestir fou construït al vessant Nord de la muntanya de Verdera, en un replà per sota del castell de Verdera, que li donà protecció. D’allà ens quedaran 10 minuts

aproximadament per arribar a les ruïnes del Castell.

 

La tornada la farem pel mateix camí fins a arribar al Mas Ventós, i després agafarem el corriol, a mà esquerra, que surt direcció cap a Palau-saverdera, tornant a arribar a la font de Dalt del poble.

 

Opció llarga:

 

Durada aproximada 4-5 hores

 

Es pot fer circular o bé deixant el cotxe a Palau-saverdera, on passem baixant de la serra de Verdera. Sortint des de la urbanització Mas Fumats de Roses, enfilarem la muntanya, per anar resseguint la carena fins a arribar al castell de Sant Salvador.

 

Per fer aquesta ruta, es necessita un cert nivell per la dura pujada, no apta per a nens o gent que no estigui acostumada a caminar.

 

Un cop arribat al primer pic de Mas Fumats, comencem a tenir vistes panoràmiques excepcionals. Tot i ser una ruta més dura, més que res pel primer tram de pujada, és, sens dubte, una ruta molt agradable, ja que en tot moment tenim vistes.

 

En aquest trajecte, primer ens trobem amb el castell de Sant Salvador i després baixem al monestir de Sant Pere de Rodes. Seguint per l’ermita de Santa Helena, direcció Mas Ventós i, des d’allà, agafarem la pista de l’esquerra, que ens portarà a l’ermita de Sant Onofre i al poble de Palau-saverdera.

 

Un cop estem a Palau-saverdera, si no hi hem deixat el cotxe en l’inici de l’excursió, i volem acabar la ruta fins a Mas Fumats, haurem de travessar el poble, i dirigir-nos a la urbanització Bellavista. Des d’aquí trobarem un camí que ens portarà de nou cap a Roses.

 

I recordeu: abans de sortir tingueu-ho tot a punt i sigueu prudents.