Capital de l’Empordà durant l’època comtal, Peralada ens convida a passejar pels seus carrerons i endinsar-nos tant en el seu passat medieval com en el present puixant de la modernitat.

El Castell ens permet fer un recorregut ple de màgia fins arribar als jardins que aquest estiu, per primer cop, s’obren al public. Ideats per François Duvillers l’any 1877 per encàrrec dels germans Rocabertí, són un exemple únic a Catalunya, no només per la seva antiguitat sinó també perquè són uns dels més ben documentats. Una exposició instal·lada a la biblioteca del Castell permet al visitant conèixer els detalls d’aquesta obra, amb una extensió de més de 33.000 metres quadrats.

Als mateixos jardins se celebra des de fa 25 anys el Festival de Peralada que aquest any tindrà la presència que ja porta 24 edicions, i que reuneix una vintena d’espectacles i on aquest estiu estaran presents des de Plácido Domingo a Montserrat Caballé passant per Serrat o Rosario.

Però si ens traslladem de nou al passat, per conèixer la història i els indrets de la part medieval de Peralada, recomanem començar pel claustre de Sant Domènec, joia de l’escultura romànica de la zona, seguir el recorregut fins a la plaça Major i d’allà a l’església de Sant Martí que és l’actual parròquia.

En aquest punt podem emprendre camí per anar a Vilanova de la Muga, un petit municipi situat entre Peralada i Castelló, d’uns 200 habitants situat a la vora del riu. El seu entorn natural, artístic i arqueològic, que l’envolta és molt interessant i el converteix en un espai ideal per gaudir del descans i del relax.   

L’altra vila inclosa dins la nostra ruta ens porta a un dels pobles amb més encant: Vilabertran on es fan fires, exposicions i festivals a l’estiu. És també la seu d’un dels monestirs romànics més ben conservats de Catalunya: la canònica de Santa Maria. La seva església va ser consagrada al segle XII, igual que el claustre, centre neuràlgic de l’antic convent.

El campanar, d’estil llombard, s’aixeca orgullós, dominant la vista del poble. Ara, a més, fins al 25 de setembre es pot visitar al seu interior. La nova cançó. La veu d’un poble, un recorregut des de l’inici de la nova cançó en els anys 50, passant per l’aparició d’artistes que van donar visibilitat als anhels de tota una generació.

Durant els mesos d’agost i setembre, a l’església s’hi organitza també la Schubertíada, que reuneix concerts i recitals de música clàssica per a un públic que assisteix a la cita des d’arreu de l’estat. La música dels compositors més clàssics i la veu de nous talents fan d’aquest festival una de les cites ineludibles per gaudir de la cultura i el paisatge més pur de l’Empordà.

La canònica de Santa Maria de Vilabertran és la seu de la Schubertíada i d’una exposició temporal sobre la nova cançó.

EL ROMÀNIC MÉS A PROP. A Vilanova de la Muga al costat del riu, es pot descobrir una església del segle XI que conté pintures murals.

ENTORN NATURAL. L’entorn natural arqueològic i natural que envolta el municipi el converteix en ideal per al descans.

Peralada i Vilabertran ofereixen al turista un passeig ple de racons íntims per passejar i descobrir-hi la petjada de la història.