La falda pirinenca de les Salines és un territori dotat d’una bellesa natural incomparable. Descobrir aquesta porció de l’Alt Empordà és tan fàcil com apropar-se a qualsevol dels pobles que estan integrats al Consorci Salines-Bassegoda. Aquests municipis fan una feina encomiable de preservació i de revalorització del patrimoni paisatgístic, cultural i mediambiental, posant un accent en la promoció del desenvolupament sostenible de les activitats econòmiques.

Els arbres monumentals, els espais protegits, les gorgues, els rius, les carreteres paisatgístiques, els miradors, les fonts, tots aquests pobles d’interior amb un caràcter rural que els caracteritza, els espais de memòria, la ruta de l’exili... Els castells, les construccions de pedra seca, les ermites i capelles, les esglésies, els monestirs i les canòniques, els santuaris, els dòlmens, els menhirs, les cabanes, les tradicions...

Tota aquesta gran riquesa paisatgística conformada per tots els elements naturals i arquitectònics de les Salines Bassegoda té un cor latent a la conca de la Muga, l’embassament de Darnius-Boadella. En les seves aigües, és permès el bany. També la pesca, la navegació en caiac i en barca (amb llicència i permís específic). Amb el temps, l’embassament s’ha coronat com un atractiu turístic de primer ordre, i ben bé a tocar la infraestructura hotelera i gastronòmica és excel·lent.

El massís de les Salines és un dels miradors privilegiats de l’Empordà. El seu poble de referència és Maçanet de Cabrenys, un municipi carregat d’ofertes lúdiques, culturals i esportives que es resumeixen amb claredat només de veure el seu paisatge i conèixer la seva gent. Les rutes a peu són variades i de dificultat accessible per als bons caminants. També hi ha nombroses propostes senyalitzades de rutes de BTT i un gran nombre de camins, corriols i vials que ens poden permetre gaudir del territori, sempre que ho fem amb prudència i bona preparació.

Un passat amb vestigis megalítics importants, com el menhir de la Pedra Dreta o el castell de Cabrera, del segle XI. L’empremta medieval la trobarem en el nucli antic, amb el recinte impagable que envolta l’església de Sant Martí i els seus renovats carrers empedrats.

La restauració i l’allotjament mereixen un apunt especial, amb establiments de renom de cuina autòctona, a més de bars i botigues.

El paisatge de les Salines té com a eix de continuïtat les rieres i rierols que donen vida a la muntanya i que desemboquen la seva aigua al pantà. La capçalera de l’embassament és el punt d’arribada i de sortida de nombroses excursions que es poden fer a peu, amb bicicleta o a cavall.

Maçanet és un poble endreçat i un bon exemple d’oferta turística de proximitat. Aneu-hi a passar uns dies i ho comprovareu.