Sovint es compara Empuriabrava amb Venècia pels seus canals navegables

Empuriabrava constitueix un dels atractius turístics més singulars de la Costa Brava: 23 quilòmetres de canals navegables, amb 5.000 amarradors disposats per tota la marina i 700 a disposició dels visitants fins a 26 metres d’eslora.

Turisme. Vila de litoral de gran valor històric i natural

La franja costanera castellonina fa set quilòmetres de punta a punta. Castelló d’Empúries compta amb una àmplia oferta turística que li atorga una gran personalitat i un atractiu que el fa diferent de la resta de pobles de costa. Està ubicat al cor de la badia de Roses, una de les més belles del món, i està envoltat pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Empuriabrava, considerada la marina residencial més gran d’Europa, és la joia de la corona del municipi, amb extenses platges i una configuració urbanística de canals i àmplies avingudes. Castelló d’Empúries té unes singularitats úniques a la vora del mar. El paracaigudisme, l’opció de volar en el túnel de vent, els esports nàutics i les activitats aquàtiques, les rutes en bicicleta, el golf, la gran xarxa de senders, entre d’altres, conformen l’ampli ventall d’oferta en activitats esportives, d’oci i a l’aire lliure que es poden practicar i gaudir. La curiosa construcció de la urbanització d’Empuriabrava fa que disposi de 23 quilòmetres de canals navegables, amb 5.000 amarradors disposats per tota la marina en diferents ports i 700 a disposició dels visitants fins a 26 metres d’eslora.

El municipi castelloní té, amb gairebé 7 quilòmetres de platges, una àmplia franja costanera d’alt interès natural, inclosa en part en el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, i d’alt interès turístic, ja que es veu incrementada en nombre de visitants durant els mesos d'estiu. Hi ha tres platges: la platja de Can Comes, que forma part de la reserva natural dels Aiguamolls; la platja d’Empuriabrava, que compta amb tots els serveis necessaris per atendre l’afluència de turistes, i la platja de la Rubina, coneguda amb el nom de la platja salvatge. El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà constitueixen el bocí de natura protegida del municipi, un espai privilegiat que té una superfície aproximada de 4.730 ha, de les quals 825 són reserva natural integral. La platja d’Empuriabrava compta amb tots els serveis sanitaris, de seguretat i d’oci necessaris per garantir l’estada satisfactòria dels seus usuaris, gràcies als quals ha obtingut la Bandera Blava, distintiu que reconeix l’adaptació de la platja a determinats criteris de legalitat, accessibilitat, sanitat, neteja i seguretat, que són revisats periòdicament.

Patrimoni històric

El patrimoni museístic castelloní el conformen tres museus, l’objectiu dels quals és vetllar per la conservació dels béns mobles que formen part del patrimoni cultural històric de Castelló d’Empúries: el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, del segle XIV, que està situat a l’antic complex jurídic-penal de la Cúria i la Presó medievals, lloc de justícia comtal i de reclusió de presoners; l’Ecomuseu-Farinera, que es troba a l’antic casal moliner construït al Rec del Molí al segle XIV, i el Tresor de la Basílica, situat a la sagristia de la Basílica menor de Santa Maria. La Basílica de Santa Maria és coneguda com la catedral de l’Empordà. És un edifici que sorprèn per les seves grans dimensions al cor del nucli històric. A les oficines de turisme del municipi podeu informar-vos sobre les visites guiades que s’organitzen per conèixer el passat esplendorós d’aquesta vila medieval. Els seus guies us endinsaran en els carrerons i us submergiran per l’Edat Mitjana. Castelló és un poble que conserva un passat medieval esplendorós alhora que vetlla pel turisme d’oci, esport i platja

Recorregut visual. Patrimoni, lleure, natura i mar

La dicotomia de Castelló i Empuriabrava.El Rentador dóna la benvinguda als visitats.Les voltes de la nau gòtica de la basílica de Santa Maria.El mercat dels dissabtes, un dels atractius d’Empuriabrava.L’EcoMuseu Farinera mostra el passat industrial de la contrada.Pati interior de la presó medieval.Un dels símbols més internacionals de la vila.