La Mar d’Amunt comprèn tot el territori al nord del cap de Creus, des de Cadaqués fins a Cervera. És un territori abrupte, amb una geologia excepcional i única, sacsejada pels vents i l’aigua com si fossin escultors que modelessin una peça. Conèixer aquests paratges naturals, que l’home sàviament ha protegit, i els entorns urbans que s’hi alçen al bell mig és tota una experiència per al viatger, que pot gaudir intensament d’aquest racó de l’Empordà i endur-se un record etern.

El parc natural de cap de Creus ofereix una diversitat paisatgística de gran bellesa amb dòlmens i castells, penya-segats i vinyes així com illots i esculls, fons coral·lígens i espècies marines variades. Primer parc marítim-terrestre de Catalunya, el seu valor paisatgístic i patrimonial és inqüestionable i es pot conèixer de la mà dels guies del parc que proposen una àmplia oferta d’itineraris a peu o en barca.

Una de les parades obligades és l’impressionant monestir de Sant Pere de Rodes que, per aquestes dates, també es pot descobrir en horari nocturn tot coincidint amb els concerts del Festival Internacional de Música que s’organitza.

Després de recórrer el monestir, així com el seu entorn amb l’ermita de Santa Helena o les restes de Santa Creu de Rodes, el viatger pot acostar-se al Port de la Selva per conèixer des del petit nucli de la Vall de Santa Creu, passant per Sant Baldiri de Taballera o ja endinsar-se pel poble i les seves interioritats: fer el cafè en el renombrat Cafè Espanya que pren el relleu al mític Cafè de la Marina; dinar al restaurant La Tina del Port, el celler més antic del poble situat al carrer Major o banyar-se en qualsevol de les múltiples cales o platges de sorra fina o pedres arrodonides pel vent i pel mar.

La darrera parada d’aquesta passejada és la veïna germana del Port, Selva de Mar, un poble petit i amable que convida a deixar passar el temps tot contemplant els seus racons. Entre aquests podem destacar, en el punt més alt del poble, la capella de Sant Sebastià. Mig castell, mig capella, és d’estil romànic.

També tenen especial interès les muralles i torres de defensa datades del segle XVI que recorden les llunyanes èpoques en què els atacs dels pirates eren un fet usual. Actualment, aquestes es troben integrades al paisatge urbà de la Selva formant part d’alguns habitatges.

En aquest recorregut tampoc pot faltar el celler d’en Climent, antic celler del segle XVII, ara reconvertit en restaurant, on anys enrere prestigiosos pintors feren exposicions. No podem oblidar el molí del salt d’aigua que es troba seguint la riera, més amunt de la Font dels Lledoners, o el dolmen de la Taula dels Lladres.

CAMÍ DE RONDA. Paisatges salabrosos de vora mar.

El camí de ronda que transita tota vora del litoral passant pel Far de s’Arenella és molt accessible.

SELVA DE MAR. Un poble per descobrir.

Aquest petit municipi entra terra endins tot guardant algunes de les seves esències medievals.