El Baix Fluvià està format per un conjunt de municipis que ofereixen una riquesa cultural basada en els monuments religiosos.

Torroella de Fluvià, amb l’església parroquial de Sant Cebrià, del segle XII, també té com a reclam el poblat de Sant Tomàs de Fluvià, on a principis dels anys vuitanta del segle passat s’hi van descobrir unes pintures murals romàniques a l’interior de la capella, d’una bellesa extraordinària.

Hom pot fer una ruta turística per delectar-se de l’art passant també per Sant Miquel de Fluvià, on hi ha l’església romànica, del segle XIV. La grandesa del cas antic de Sant Miquel encara convida més a visitar el poble, que encara conserva un forn romà.

El riu Fluvià desemboca a Sant Pere Pescador, el darrer municipi que banya aquest riu nascut a la Garrotxa. Sant Pere combina el turisme amb l’agricultura. Els quasi set quilòmetres de litoral permeten gaudir del sol a l’estiu.

Els turistes es barregen, als mesos d’estiu, amb el vaivé dels productors de pomes, que converteixen aquest municipi en la primera potència fructícola de la zona. És la riquesa d’un territori que té diverses virtuts, entre les quals hi ha l’hospitalitat i un territori que permete desenvolupar tot tipus d’activitats esportives i de lleure.

El riu Fluvià és una font de vida, en tots els sentits, i és també una artèria que enllaça el paisatge dels diferents municipis a través de camins i corriols fàcils de transitar.

A prop de Sant Pere Pescador hi trobem l’Armentera i Vilamacolum, dos municipis de llarga tradició agrícola que encara conserven en els seus carrers i places signes evidents d’aquesta ruralitat ben entesa.

Parc natural

Al costat d’aquest territori del Baix Fluvià, hi ha el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, que permet assaborir els paisatges d’una reserva natural amb molta història. El parc aporta un valor afegit al patrimoni d’aquests municipis altempordanesos, al mateix temps que serveix com a fil conductor de la conservació ambiental de l’entorn.

Entre Sant Pere Pescador i Castelló d’Empúries us aconsellem pujar a les torres del Matà, un dels miradors més sorprenents de la contrada. Per arribar-hi només cal entrar pel vial que connecta la carretera amb el càmping Almatà. Des d’allà o des del Cortalet es poden iniciar les rutes a peu que ens permetran visitar els diferents aguaïts ornitològics del Parc.

El caràcter agrícola d’aquest territori s’ha conservat amb més o menys frescura malgrat l’empenta del turisme.