Cadaqués rep, cada any, milers de turistes que busquen l’essència de la mediterrània occidental. Essència basada en el seu caràcter mariner i en la seva vocació d’inspiració d’artistes de renom mundial. Cadaqués també té la virtut d’una localització geogràfica singular, envoltada de mites, realitats i llegendes. Anar-hi a l’estiu, és una aventura difícil d’explicar si no fos que gaudeix d’una oferta gastronòmica, patrimonial i paisatgística que ningú no s’ha de deixar perdre.

Només d’arribar a l’alt de Perafita, espai que parteix els termes municipals de la contrada –tant si venim del Port de la Selva com si ho fem de Roses–, veurem que quelcom especial és a punt d’envoltar-nos. La baixada, quan el temps ens premia amb un cel blavós i net, no té preu. Pel camí admirarem les vinyes recuperades pel celler Martí Faixó, símbol dels nous temps.

Arribats al nucli antic –si hi aneu amb moto o amb cotxe us aconsellem fer servir l’aparcament públic de pagament de l’entrada–, aviat ens adonarem que la blancor de les cases i la blavor dels seus finestrals conjuguen a la perfecció amb el seu particular paviment, una de les joies de la seva arquitectura popular.

Carrers i carrerons amunt i avall ens acompanyaran per espais emblemàtics, com l’església parroquial de Santa Maria, llar d’un dels altars barrocs més importants del país; la modernista Casa Serinyana o l’emblemàtic edifici del casino l’Amistat. Vorejant la riba, d’un costat a l’altre, podrem apreciar els vials que un dia van inspirar genis de la talla pictòrica o literària de Dalí, Picasso, Duchamp, Ernst, Pichot, Pitxot, Pla, Buñuel o García Lorca. Noms als quals s’hi han afegit, al llarg dels anys, els d’altres artistes commoguts per l’atractiu del municipi.

Cadaqués és poble de paisatge, de feixes encaixonades als darrers contraforts dels Pirineus que, sovint, feien arribar les fulles d’olivera arran de mar. Un paisatge modelat per la tramuntana i per la mà de l’home.

En cap més lloc del litoral s’aprecia millor la força tel·lúrica de la terra que en el cap de Creus. Espai de reflexió, de contrastos, de comunió entre la terra, el vent i la mar.

El paratge de Tudela, recuperat d’ençà de la desurbanització del Club Med, s’ha convertit en un altre símbol del retorn d’un passat que mai s’havia d’haver perdut.

Cadaqués té dues antenes paisatgístiques en forma de fars: el de la punta de cap de Creus i el de cala Nans. Ambdós extrems són visitables i recomanables per anar-hi resseguint el camí de ronda que els uneix.

Tant un com l’altre ens acompanyaran per cales de bellesa indiscutible, en una de les quals, Portlligat, la genialitat daliniana hi va trobar el seu centre creatiu més rellevant. La Casa-Museu és visitable amb reserva prèvia.

A peu, amb bicicleta, navegant a cops de rem, amb motor al ralentí o amb l’ajut de vents favorables, Cadaqués és un paradís per descobrir els 365 dies de l’any.