Si el turisme rural té un espai que el defineix a l’Alt Empordà, aquest és, sense dubte, el tram del Baix Fluvià, terra humida de conreus, fruiters, masies i un ric patrimoni arquitectònic, religiós i laic.

Torroella de Fluvià, a part del poble, el municipi inclou dos veïnats, Vilacolum i Sant Tomàs de Fluvià. A pocs quilòmetres del mar, la població està envoltada per terres de conreu que fan que l’activitat agrícola i ramadera encara sigui un dels principals eixos de l’economia del poble. El riu Fluvià, que li dóna el nom, és navegable a partir de Torroella fins a la seva desembocadura a Sant Pere Pescador.

Són punts d’interès les esglésies romàniques de Sant Cebrià de Torroella de Fluvià (s. XII-XIII) i la de Sant Tomàs de Fluvià (s. XI). Aquesta darrera es va construir sobre les restes d’una capella anterior (s. VII-VIII), en el lloc on hi hagué una vila romana, i destaca per les pintures inèdites.

A banda de les esglésies, un passeig pels tres pobles del municipi permet anar gaudint del testimoni arquitectònic romànic i gòtic que el passat ha deixat en moltes cases rurals. A Vilacolum, hi ha l’església de Sant Esteve, amb les sitges iberes al descobert.

A l’Armentera, hi trobem el Molí, un edifici del segle XVIII, notablement ben conservat, a l’interior del qual hi resten bona part dels elements antics del molí; es poden veure les entrades i sortides de l’aigua, d’arcs de mig punt, també en bon estat. L’actual església parroquial de Sant Martí és una construcció del segle XIX, d’estil neoclàssic. Hi ha escasses restes de l’edifici anterior, romànic (s. XII-XIII).

Sant Miquel de Fluvià té com a elements per visitar el forn romà, que es troba al costat de l’església romànica, del segle XII, fortificada amb posterioritat al segle XIV i reformada més tard, al XVII. A Vilamacolum, hi va viure l’escriptora Maria Àngels Anglada, a la casa pairal del seu marit. A les seves novel·les, com ara Les Closes, descriu el poble i el seu entorn.

Al tram final del riu Fluvià, on desemboca, hi ha Sant Pere Pescador. El sector litoral de platja i aiguamolls i el tram del riu Fluvià, que travessa el terme, estan inclosos dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Alhora, les grans extensions de zones verdes i boscoses ofereixen la possibilitat de practicar el senderisme, l’equitació o llargues passejades en bicicleta.

El pas del riu Fluvià dóna al municipi un paratge natural únic on delectar-se d’un relaxant dia de pesca envoltat d’un entorn únic i singular. Sant Pere Pescador és el lloc idoni per fer tota mena d’esports. A les platges, s’hi fan multitud d’activitats com: windsurfing, vela o caiac.

Encardinats dins d’aquests espais hi ha alguns dels nombrosos nuclis disseminats de Ventalló, com ara l’Arbre Sec i, especialment, Saldet, on trobarem l’església de Santa Eugènia i diverses cases amb clares reminiscències medievals.

Fem un volt. Varietat en cada municipi

El campanar i un absis del monestir de Sant Miquel Fluvià, joia del romànic català.El carrer Verge del Cortalet de Sant Pere Pescador, destinat als vianants.Passat i present acolorit als carrers de l’Armentera, un poble vital i treballador.Vilamacolum i la seva església, far en mig dels camps.La porta d’entrada a Sant Esteve de Vilacolum.Torroella conserva el seu caràcter rural malgrat la progressió residencial. Una làpida curiosa a l’entrada de Saldet.