Les festes del Carme a Castelló d’Empúries són, sens cap mena de dubte, les festes d’Empuriabrava, que recorden el vincle històric que té la vila amb el mar. Si el cor d’aquestes festes tradicionals són les processons marítimes, amb els anys la celebració s’ha embolcallat de moltes activitats. Enguany, però, totes són musicals amb accessos controlats i sota reserva a causa de la pandèmia. Des de l’Ajuntament expliquen que han volgut mantenir el format de l’any passat, amb dos grans concerts –un tribut a Michael Jackson i l’actuació de Buhos– més música itinerant i pensant en tots els públics. La gratuïtat dels actes i la seva qualitat fan preveure una excel·lent assistència.

Cada any, fins i tot el passat, la Verge del Carme recorre els canals d’Empuriabrava. La imatge reposa els dotze mesos en una capelleta a la zona del Poblat Típic sols protegida per un vidre. Els responsables del Club Nàutic en tenen cura del seu manteniment però, habitualment, per aquestes dates una veïna de la marina la sol netejar i engalanar perquè estigui a punt per la sortida. Aquesta la fa en una embarcació tota plena de flors on només accedeixen el patró, algun responsable municipal i la veïna que en té cura. La Verge surt des de la Bocana i fa la volta, aleshores, pels canals sota la mirada atenta del públic que la va seguint, ja sigui de peu estant o amb altres barques. Tot aquest ritual carregat de simbolisme també es fa aquest divendres 16 de juliol a partir de les 7 de la tarda. Just a la tornada, al peu de la capelleta, la cobla local Rossinyolets ofereix un petit concert. L’Ajuntament ha decidit anul·lar la missa que es feia cada any a causa de la Covid.

La festa comença, però, el dia abans, dijous 15, a les 10 del vespre, amb les havaneres del grup Peix Fregit al Passeig Marítim. L’endemà al mateix espai, que té un aforament de mig miler de persones, l’estil canvia radicalment perquè es proposa una immersió en l’univers d’un dels grans, Michael Jackson. El muntatge I want you back s’ha pogut veure en grans teatres i, tot i que aquí es presenta en un format més reduït, l’espectacularitat està assegurada.

Dissabte a les 7 la tarda s’obre amb el concert infantil Lali Be Good del duet Dancing Feet a la plaça de les Palmeres on ja no hi ha la carpa, licitada a una empresa, perquè l’Ajuntament va decidir desmuntar-la a l’hivern en no tenir previsió de fer actes. Es tracta d’un concert interactiu on prenen protagonisme les cançons dels discs Futur-Oh! , En un planeta blau i Cançons per emportar. Després d’ells i d’una animació pels carrers amb l’extraordinària La Dinamo, que també repetirà l’endemà, agafen el relleu Buhos amb un concert al Passeig Marítim que ja té totes les entrades exhaurides.

El darrer dia de la festes del Carme és diumenge. L’associació Los amigos d’Empuriabrava han volgut contribuir al programa organizant una Missa Rociera al passeig Marítim. Ho fan de bon matí, a dos quarts de deu, per evitar l’excés de calor. Ja a la tarda, a les 7, la cobla Els Rossinyolets torna amb un concert de sardanes, aquest cop a la plaça de les Palmeres. La festa la clou un concert de l’orquestra Nueva Alaska, una de les més veteranes del país.