Figueres és una ciutat vital, per gaudir-ne en cadascuna de les estacions de l’any, amb activitats diverses: museus, fires, festes, oci, compres, esport...Una escapada a Figueres et permet omplir el temps d’experiències singulars. Te’n proposem algunes:

EN VADORET I EL SEU OSSET

Tots els dijous i dissabtes de juliol i agost, a les onze del matí, us animem a emprendre una Ruta Dalí de la mà de dos personatges surreals que us acompanyen pel centre de Figueres tot seguint la senyalització de formiguetes. El passeig transcorre pels llocs on el petit Salvador Dalí jugava, espais màgics de la seva ciutat que sempre més va guardar en la seva imaginació. La baronessa de Terrades i la seva filla Clotilde són les protagonistes de la nova visita dalinina de la capital de l’Alt Empordà.

El Museu del Joguet de Catalunya, antiga casa pairal dels Barons de Terrades, és el punt de partida d’aquesta simpàtica visita teatralitzada que serveix per a descobrir la història de Don Osito Marquina i la infantesa dels seus propietaris, els germans Salvador i Anna Maria Dalí.

SANT PERE OBRE LES PORTES

La visita guiada a l’església de Sant Pere es pot fer cada dimecres i dissabte d’estiu, fins al 27 d’agost. Els dimecres, a les onze del matí, i els dissabtes, a dos quarts de cinc de la tarda. Sant Pere ens obre les portes per conèixer els secrets i racons d’un dels edificis més antics de Figueres, al voltant del qual es va crear la vila medieval.

El temple ha estat escenari d’episodis històrics destacats, com un casament reial o els bombardejos de la Guerra Civil espanyola. I no et perdis les espectaculars vistes de la ciutat des del seu campanar.

RUTA DALÍ

Els dimarts, dimecres, dijous i divendres d’estiu, fins al 27 d’agost, les formigues t’acompanyen en la teva estada a la ciutat. Si vols descobrir els espais més singulars de Figueres vinculats a l’artista Salvador Dalí i Domènech no et pots perdre aquesta visita guiada.

En aquest recorregut, pots explorar els escenaris de la seva vida, com ara la seva casa natal o l’església on va ser batejat i on es va celebrar el seu funeral; la seva segona casa, on va pintar les primeres obres; o la seva creació més madura i complexa, el Teatre-Museu Dalí, entre d’altres icones dalinianes.

La ruta, dissenyada per un públic familiar, arrenca a l’Oficina de Turisme. No hi ha excusa per no participar en aquesta proposta tan interessant, que presenta un ampli calendari d’opcions horàries per si es vol fer ja sigui al matí o bé a la tarda.

RUTES ENOGASTRONÒMIQUES

La sommelier Laura Masramon n’és la referent i el títol de la proposta és aquest: Rutes enogastronòmiques de Figueres: dels clàssics a l’avantguarda. La ruta que casa la gastronomia i el vi del territori és una de les novetats de la present temporada estival. La cita és tots els dissabtes, a les 11 del matí, i la idea és que es pugui organitzar fins l’11 de setembre.

El plantejament d’aquest itinerari enogastronòmic és el següent: «L’essència de la gastronomia empordanesa és l’excel·lent qualitat i la potent personalitat dels seus productes locals, en gran part resultat del binomi mar i muntanya, únic i intrínsec en el territori. Aquest enclavament estratègic, juntament amb la proximitat amb França i la revolució gastronòmica de la nouvelle cuisine française, van propiciar el naixement de l’avantguarda gastronòmica de Catalunya en terres empordaneses, amb establiments com l’Hotel Duran i El Motel Hotel Empordà, el Bulli o el restaurant Mas Pau. Un dels productes estrella d’aquesta terra són, indubtablement, els vins de la DO Empordà, el Consell Regulador de la qual té seu a Figueres, la capital de l’Empordà. Descobriu i tasteu, doncs, aquest llegat gastronòmic figuerenc i empordanès (i els nous talents que el perpetuen) maridat amb els vins de la nostra terra en aquestes tres rutes enogastronòmiques».

DALÍ DE FIGUERES

Si voleu seguir gaudint dels atractius de la ciutat a cel obert, Figueres ha ideat una iniciativa nocturna irresistible als selfies: Cada nit, des de les deu, es projecten obres de Salvador Dalí en edificis emblemàtics com la Torre Galatea, l’Ajuntament, l’antic Escorxador i el Casino Menestral. Les projeccions lumíniques són en sí un espectacle per a la vista i els sentits. Aquesta iniciativa, que forma part d’un projecte temporal creat per l’Ajuntament en col·laboració amb la Fundació Gala-Dalí i l’Associació Comerç Figueres, es complementa amb les deu figures de Salvador Dalí a mida real que el vianant pot anar trobant en diversos indrets del centre de la ciutat, sigui l’hora del dia que sigui. Il·lustren l’anvers de la figura fotografies del personatge, mentre que al revers trobareu codis QR amb explicacions en quatre idiomes entorn el vincle del geni del surrealisme amb l’emplaçament de la figura.

Un innovador reclam per dinamitzar les hores nocturnes es produeix tots els dijous d’estiu: es tracta de la Shopping Night, o el que és el mateix: les botigues de Figueres estan obertes fins a les deu de la nit.

LES LLETRES DE LA CIUTAT

El passeig de la ciutat us portarà, sense adonar-vos, fins a la pujada del Castell, on hi ha l’imponent edifici dels pans dalinians i també un altre encant Figueres que fascina a primera vista. L’èxit de la instal·lació amb el nom Figueres, obra d’Àlex Gifreu, es reflecteix en les nombroses imatges que apareixen a Instagram preses des de diferents angles.

No és d’estranyar, doncs, que aquest espai s’hagi convertit en el més fotografiat de la ciutat, davant la Torre Galatea. Si aneu a Figueres, és molt recomanable fer postureig enmig de les lletres, perquè s’ha demostrat que, ara per ara, són un referent fotogràfic a escala mundial per l’afluència al Teatre-Museu Dalí.