El Camí Ignasià recrea l’itinerari que Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522, des del seu poble natal, Loiola (Azpeitia, País Basc), fins a la capital del Bages, Manresa, on va fer estada durant onze mesos abans de viatjar a Terra Santa i va viure una profunda transformació espiritual.

La travessa per Catalunya va ser decisiva en el seu camí cap a l’espiritualitat. Aquesta terra és avui escenari de les set etapes del Camí Ignasià, que permeten conèixer a fons i sense presses els paisatges, pobles i ciutats catalanes pels quals passa. Lleida, Cervera, Igualada i Manresa són exemples de ciutats riques en patrimoni i referents espirituals.

L’itinerari, que es pot fer a peu o en bicicleta, ofereix una riquesa natural, paisatgística i cultural que supera les expectatives dels pelegrins. És un recorregut de set etapes i 183,7 quilòmetres.

Les set etapes de Catalunya

La ruta entra a Catalunya per Fraga, creua Alcarràs i arriba a Lleida, seguint el traçat de l’històric Camí Reial d’Aragó. La capital de la Terra Ferma ofereix al visitant el conjunt arquitectònic de la Seu Vella i edificis monumentals com el Palau de la Paeria, la Seu Nova i l’hospital gòtic de Santa Maria. Després de passar pel Palau d’Anglesola i visitar el convent franciscà de Sant Bartomeu, a Bellpuig, la ruta descansa a Verdú, considerat un dels pobles més antics de Catalunya i casa natal del jesuïta Pere Claver.

La cova de Sant Ignasi Emporda.info

De camí cap a Cervera, ciutat emmurallada i de gran tradició universitària, es passa pel serpentejant centre històric de Tàrrega. Després s’arriba a Igualada, fundada l’any 1100. Montserrat, la muntanya mítica de Catalunya i un dels centres espirituals més importants d’Europa, no és gaire lluny. Enclavat en un parc natural, el monestir conté un patrimoni sacre i artístic excepcional. I finalment s’arriba a Manresa, que, a més de nombrosos monuments medievals i barrocs, acull la cova on sant Ignasi va viure la intensa experiència espiritual que originaria el llibre metodològic Exercicis espirituals, avui referent universal en el món jesuític.