Navata té un encant especial per a acollir el visitant i mostrar-li la bellesa d’un petit municipi de l’Alt Empordà envoltat d’extensos camps de cereals, oliveres i pins. El municipi limita amb el Pla de l’Estany. Passejar pels carrerons medievals del seu nucli antic i descobrir les esglésies, les fonts i els darrers vestigis de la muralla medieval del nucli són alguns dels atractius del municipi.

El seu patrimoni inclou les ruïnes d’un castell -que ja existia l’any 1099- també anomenat castell dels Moros. Entre les seves actuals restes situades en una elevació plana, destaca la seva torre, de forma circular. Així mateix, aquest espai és ideal per connectar amb la natura, ja que resulta un lloc ideal per a practicar diversos esports, sortir d’excursió o pedalar en BTT pels seus voltants.

També es poden descobrir a Navata les restes de la muralla i l’Església de Sant Pere, del segle XII. És coneguda per l’església vella de Can Miró perquè es troba a prop de la masia que porta el mateix nom. La situació de l’església, a un quilòmetre del poble, demostra que la població del municipi era eminentment dispersa. Conserva un petit nucli històric amb restes de l’antiga fortificació, amb les façanes d’algunes cases construïdes sobre ella. Les ruïnes del que va ser el castell de Navata se situen a 2 km del poble i només es pot accedir a peu.

Una de les rutes més apreciades consisteix a fer un passeig pel nucli antic de Navata. El municipi havia estat envoltat per una muralla, de la qual són visibles alguns vestigis en les parts inferiors de les façanes de les cases. La forma del recinte era quadrangular i allargada. Malgrat que l’evolució formal del nucli sobrepassa les muralles es conserva la forma. Data del segle XV i XVI i es constata que va ser reformada a principi del segle XVIII. Un altre fet a destacar en el municipi són les nombroses cases que tenen llindes en portes i finestres amb inscripcions devotes o bé que ostenten el nom del seu constructor, datades bàsicament en el segle XVII i XVIII, un fet poc usual per la seva quantitat a l’Alt Empordà. Precisament un dels projectes de l’Ajuntament passar per crear aviat una ruta per la muralla i el nucli antic del municipi, per posar-lo en valor, a través d’uns plafons explicatius.

Finalment, cal remarcar les activitats esportives que es poden fer a Navata com ara btt. Navata és centre de btt d’on surten moltes rutes a peu i en bici i properament serà un centre e-btt (bicicletes elèctriques), en col·laboració amb l’empresa Empordà Lovers. Altres esports que es poden fer a Navata són el golf i el tenis, també hi ha un SPA Resort. Igualment el municipi és conegut pel seu vessant artístic, amb tallers artesanals que s’obren a la curiositat del públic com ara el taller de gegants de Navata Ventura & Hosta, que treballa arreu del món.