El municipi de Garriguella està situat al nord de la comarca de l'Alt Empordà i té 20,97 quilòmetres quadrats en la intersecció de la serralada de l'Albera i la serra de Rodes. Limita amb els termes de Vilajuïga, Pedret i Marzà, Peralada, Mollet, Rabós, Vilamaniscle i Llançà. El punt més alt és la serra de la Baga d'en Ferran - 314 metres- , on neixen els recs del terme, que són el de Santa Coloma i el de les Fonts. Pel pla, hi passa la riera de Garriguella, procedent del rec de Fontanilles. Als límits amb Peralada, hi ha el segon punt més alt del terme, el puig de la Malaveïna o de les Costes, 104 metres. Les fonts que solen rajar tot l'any són les d'en Petit o de l'Om, la Rovellada i la d'en Sucarrat o de Sant Nazari.

Baix a Garriguella

Aquest fou el primer nucli habitat -no se'n sap res dels seus inicis, però resten d'aquell temps uns murs i les bases d'unes torres visibles que encerclaven uns antics habitatges. Està situat entre les cruïlles de les carreteres que porten a Peralada i Capmany, anomenada la Periguilla.

Hi ha les restes de l'antiga capella de Sant Sebastià - segle XVI-, actualment només en resta un arc lateral, en part reconstruït. Passejant pels seus carrers, comprovarem que la majoria dels seus habitatges són del segle XVI i XVII, d'estructura d'època amb cellers als baixos. Cal esmentar algunes portalades de pedra amb les seves dates de construcció. Hi queda en peu un antic molí de vent - dels segles XVI-XVII- amb una torre troncocilíndrica, ben conservada i un dels pocs que es conserven a l'Empordà. El mas N'Hortús, del segle XVI, és un bon exemple d'arquitectura popular d'aquestes contrades.

Garriguella (Noves)

És el nucli més poblat sorgit al voltant de l'antiga església romànica de Santa Eulàlia, segles IX -X. D'aquesta església romànica, ara, en queda una part visible des del darrere de l'actual església parroquial de Santa Eulàlia, que es va bastir el segle XVIII. Al costat de llevant, hi havia el cementiri parroquial. La major part de les cases d'aquest indret de Noves són dels segles XVIII - XIX. Als baixos, hi ha els cellers i l'entrada pels estris dels conreus i del bestiar, amb patis al darrere.

A finals del segle XIX, els Americanos feren un parc a l'indret de la font de Sant Nazari, on queden encara les restes de l'antiga capella del mateix nom del segle XIII. Durant aquest període, es delimitaren els principals carrers del poble.

Ara, Garriguella té altres atractius, com el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, que es dediquen a la cria en captivitat de la tortuga mediterrània, una espècie en perill d'extinció, amb l'objectiu de reduir la mortalitat juvenil que es dona a la natura, i així disposar d'un nombre important d'individus per alliberar-los i potenciar les poblacions naturals. També, hi ha l'església de Santa Eulàlia de Noves, del segle XVIII, que es troba a la plaça de l'Església de Garriguella. A més, el poble disposa de moltes places de turisme rural, amb sis allotjaments.