Fent de límit amb les comarques del Baix Empordà i el Gironès, Saus, Camallera i Llampaies guarden un encant especial a la plana altempordanesa. Tres pobles amb una identitat pròpia, però un únic municipi.

Si hi ha un símbol que uneix tota la gent del poble de Saus, és el Pi de la Lluïsa, un pi de 30 metres d'alçada per 3 metres de volt que durant molt temps ha estat i segueix sent un punt de trobada per als seus vilatans. Quan ens endinsem pel poble pel carrer de les Eres, trobem un trencant que ens porta directes a l'Església de Santa Eugènia de Saus. L'edifici religiós datat del segle XIII presenta les característiques arquitectòniques de l'etapa del romànic. El temple va ser fortificat anys més tard, i actualment té un aspecte de fortalesa.

Al nucli antic de Camallera, que està situat a la part alta de la població, hi prenen protagonisme quatre grans cases pairals: can Ferrer Pagès, can Ferrer Fàbrega, can Geli i can Feliu. La façana principal d'aquesta última dona a la plaça de l'Església i segueix pel carrer Afores. La casa compta amb dues parts diferenciades pel nivell de teulada. Aquesta construcció ha estat declarada Bé Cultural d'Interès Local (BECIL). Damunt del portal de can Feliu hi trobem un relleu coronat per un casc de guerrer. A la mateixa plaça, hi trobem l'Església de Sant Bartomeu, d'època romànica però tan sols queda dempeus l'absis semicircular, amagat per altres construccions. L'actual església és el resultat de la reforma de 1951, que presenta un campanar d'altura considerable, bastit de maons i pedra calcària.

Llampaies és el poble més petit del municipi i no té nucli urbà, sinó veïnats de masies escampades. El més antic és on trobem l'Església de Sant Martí de Llampaies, d'estil romànic, amb dues capelles al mur de tramuntana. Petites ondulacions, camps de conreus i pinedes formen part del seu paisatge.