Fem un salt en el temps viatjant pel llinatge i el renom de la vila comtal de Castelló d'Empúries. El centre històric sembla disse­nyat per perdre's amb tran­quil·litat pels seus carrers estrets i sinuosos. És una gran sort per als visitants, però principalment per a les persones que hi viuen, que es conservi tan bé la bellesa patrimonial d'aquest poble, on història i modernitat es fonen.

La joia de la corona és, sens dubte, la basílica de Santa Maria, amb una estructura i dimensions pròpies d'una catedral. És un dels exemples més interessants de l'arquitectura religiosa gòtica de Catalunya. L'espai interior, paradigma del gòtic mediterrani, conté les singulars fonts baptismals del segle XIV, el retaule major d'alabastre del segle XV, dos sarcòfags comtals i un vitrall gòtics, el retaule dels Dolors del segle XVIII i l'orgue del segle XIX.

Al Museu-Tresor de la Basílica, situat a la sagristia nova i les sales adjacents, es pot trobar una valuosa col·lecció d'orfebreria religiosa. Accedint al museu, també es pot visitar el Balcó de la Basílica, que en realitat és un veritable mirador.

Els vestigis de la memòria

Una vila carregada d'encant medieval mostra part de la seva història en la seva arquitectura. Preneu-vos el vostre temps per endinsar-vos pel Call Jueu. La important comunitat jueva de Castelló d'Empúries és documentada des de mitjans del segle XIII. L'antic Call comprenia la zona dels carrers de la Muralla, dels Jueus, del Call, del Calabró, Peixateries Velles, plaça de la Llana... Encara manté la trama irregular d'època medieval.

Al carrer dels Jueus, al Puig de l'Era Mala, hi havia la primera sinagoga o escola de la comunitat jueva de Castelló. L'any 1442 va recuperar la seva funció, que va mantenir fins a l'expulsió dels jueus de 1492.

Durant el passeig pel centre històric descobrireu un edifici gòtic, construït vers el 1336, que integrava dues funcions pròpies de la vila medieval: la Cúria, seu del tribunal de justícia, i la Presó on ingressaven els condemnats. A la Cúria, a migdia, hi destaca la façana que dona a la plaça Jaume I (antiga plaça del Gra), amb finestrals gòtics que han estat restaurats; a l'interior notables mènsules de talla. La Presó, al nord, té portal adovellat i dues finestres reixades a la façana. A l'interior, petites cel·les es distribueixen al voltant del pati. S'hi han conservat curiosos grafits fets pels presos en diferents èpoques.

El Museu d'Història Medieval es troba situat, precisament, a la Cúria-Presó. L'equipament museístic és el punt de referència per als amants de la història de la vila i del Comtat d'Empúries durant l'edat mitjana, i les seccions temàtiques del museu inclouen uns espais dedicats al Call Jueu, al Castelló d'Empúries medieval, als convents, als Trobadors i a la rellevància que van tenir el Comtat d'Empúries i els comtes d'Empúries.

Altres construccions gòtiques de visita obligada són el Pont Vell, la Llotja i la Casa Gran, la majoria d'elles situades al barri del Puig Salner. En l'entorn emmurallat, fixeu-vos en el Portal de la Gallarda, a la base d'una torre rectangular o torre-portal gòtica, que era l'entrada al recinte fortificat de Castelló pel costat de llevant. Es troba sobre el rec del Molí, que aprofita l'antic fossat en el sector de muralla encara més conservat de la vila, formant part del traçat altmedieval, que va ser renovat als segles XIII-XIV. A extramurs es pot contemplar aquest tram de fortificació, a tocar l'absis de la catedral.

Hi ha racons molt emblemàtics, a Castelló d'Empúries i, en aquest recorregut, no hi podia faltar el Rentador Públic, una atractiva construcció del segle XIX que incorpora elements del desaparegut convent de Sant Francesc. Hi destaquen les columnes toscanes que devien formar part del claustre. S'integren a les galeries porticades que envolten al safareig, que té un brollador al mig.