D'on és el millor formatge del món? És una pregunta que es fan moltes persones. I cadascuna d'elles té una resposta diferent, potser. Alguns diran que és de l'Alt Empordà, altres del Pirineu... Però el jurat dels World Cheese Awards 2023 ha fet públic el seu veredicte i el formatge que, per ells, és el millor del món no és de cap dels llocs abans esmentats, sinó que és noruec.

Potser Noruega no és considerada pel comú dels mortals com una potència en l’univers dels formatges, però un dels seus, Nidelven Blå, un formatge blau de llet de vaca que s’anyenca entre sis i nou mesos a la granja Gangstadt Gårdsysteri, ha sigut coronat com el millor del món . És la tercera vegada que una peça del país escandinau guanya el concurs, que ha celebrat la 35a edició.

L’elaboració de Maren i Ole Gangstadt, tercera generació d’una família d’agricultors i propietaris d’aquesta petita i llunyana formatgeria a unes vuit hores d’Oslo i dues de Trondheim, ha seduït tant els jutges, que li han donat la màxima distinció. I tenia competència, perquè s’hi han presentat 4.502 formatges procedents de 43 països.

Textura, cremositat curta, dolçor molt densa i lleugera amargor són algunes de les claus del triomf, segons les valoracions del jurat, que en una primera fase del concurs ha puntuat sabor, aroma i textura, atorgant una puntuació sobre 100 i repartint, en funció del resultat, medalles de superor (Super Gold), or, plata i bronze.

Un centenar de formatges han aconseguit la medalla Super Gold, dels quals 17 són espanyols. El millor formatge espanyol ha sigut Capricho Homenaje, de la valenciana Granja Rinya: es tracta d’un formatge tendre de llet de vaca pasteuritzada que s’elabora amb quall vegetarià i es madura entre zero i dues setmanes.