El celler Masia Serra de Cantallops ha aconseguit dos distincions en els Premis Vinari que trien els millors vins catalans de l'any i que estan organitzats per la publicació especialitzada en vi Vadevi.cat. Masia Serra va guanyar el Premi Vinari Gran Or de Vins Blancs amb Criança pel seu vi Ctònia i una Medalla de Plata dins la categoria de vins rosats amb el Mosst.

L'Ctònia és el vi blanc de criança que elabora Masia Serra amb raïm 100% Garnatxa blanca d'una vinya vella plantada l'any 1961. Es tracta d'un vi blanc complex i estructurat, un vi de guarda amb capacitat d'envelliment en ampolla. Combina aromes de fruita blanca, fonoll i un lleuger torrat de bota, amb una gran presència del terrer granític. En boca, té una entrada voluminosa i una lleugera carnositat, sorprenent en un vi blanc. El raïm es cull manualment i, un cop derrapat, s'introdueix en dipòsits inoxidables de maceració (6-8 hores, a 10 °C). Només se n'extreu el most en flor i s'inicia la fermentació a 14 °C en un dipòsit inoxidable. Després es traspassa a botes de roure francès Allier (tipus "châteaux") perquè acabi de fermentar. En les mateixes botes envelleix durant tres mesos, on el solatge rep un "bâtonnage" constant.

Un segon reconeixement

Així mateix, els Premis Vinari han atorgat la Medalla de Plata al Mosst rosat, un vi refrescant, refinat, divertit i persistent. És un cupatge de varietats negres de cabernet sauvignon i cabernet franc. El raïm es derrapa, s'introdueix a la premsa, i el suc de raïm se separa immediatament de les seves pells. La fermentació comença en dipòsits d'acer inoxidable a una temperatura de 14 °C. Un vi jove, afruitat, fresc i equilibrat. De color rosat pàl·lid, intensitat aromàtica alta, de fruita vermella madura al nas, amb tocs d'herbes aromàtiques i gominoles. Molt atractiu en boca.