La crisi generada per la pandèmia ha obligat empreses i administracions a reinventar-se. L’Ajuntament de Vilafant n’és un exemple amb el nou aire que li ha donat a la seva tradicional Fira del Conill, que enguany s’ha convertit en una ruta gastronòmica que ha acabat tenint un apunt de revulsiu promocional modest però motivador per als establiments participants després del confinament.

Nou restaurants de l’Alt Empordà participen enguany en aquest circuit Conill en Ruta, la nova proposta sorgida des de Vilafant per mantenir la Fira i la Mostra gastronòmica dedicada a aquest producte local. L’esdeveniment es va haver de suspendre l’any passat a causa de la pandèmia i, enguany, el consistori, amb la complicitat dels restauradors i la granja del poble, ha tirat endavant aquesta proposta. «Hem volgut reinventar-nos per donar continuïtat a la Fira amb l’objectiu de seguir sent la capital del conill», segons ha explicat l’alcaldessa Consol Cantenys.

Moltes complicitats

La proposta també compta amb el suport d’Empordà Turisme, la DO Empordà, el celler Empordàlia, la pastisseria Parc Bosc, la Diputació de Girona i el Departament d’Agricultura. El regidor de Promoció Econòmica, Cèsar González, destaca que «molts altres restaurants han expressat la voluntat de participar-hi i desitgem que tots puguin recuperar la seva activitat per a poder comptar amb ells en les pròximes edicions».

En aquesta hi prenen part el Bocam de Figueres, la Viña de Garriguella, el Corral de Sant Quirze de Rabós, el Mas Ullastre de Sant Climent Sescebes, la Taula de la Mama Roser de Vilanova de la Muga i els del mateix municipi, Cuina 22, Ca la Marieta, Can Viñas i La Tartana. En aquest darrer és on va tenir lloc l’acte de presentació d’aquesta campanya gastronòmica que s’allargarà fins al 23 de juny.

A cadascun d’aquests establiments, els clients trobaran tapes i plats elaborats amb conill procedent de la productora local Lourdes Tarradas, qui ha defensat la seva «carn blanca de qualitat, molt energètica i saludable». Terradas, successora de la granja fundada per Antoni Caulas, expresident del gremi de Cunicultors, té en l’actualitat 840 femelles reproductores. En el Conill en Ruta, també hi ha com a petita delicadesa el pastisset de cua de conill, amb carrota, de la pastisseria Parc Bosc.

Cristina Calvo, del restaurant Mas Ullastre, opina que «la iniciativa és bona, perquè proposa a la gent moure’s i conèixer establiments». En el restaurant de Sant Climent, per exemple, ofereixen unes croquetes de conill amb samfaina «que tenen molt bona acceptació».

Marc Margall, de Cuina 22, valora «en positiu» la proposta. «Tot el que sigui donar-nos a conèixer ens va bé a tots. Ens han vingut clients pels plats de conill que no havíem tingut abans», afegeix com a exemple.