Els aficionats a les "Ambrée", "lager", "ale", "pilsen" i altres tipus de cervesa s'han de preparar per enfrontar-se a l'escassetat: el canvi climàtic amenaça amb disminuir de forma dràstica la producció d'ordi, el cereal de l'origen de les bones maltes per a la seva producció.

Els fenomens climàtics extrems que afecten aquest cereal provocaran que la beguda alcohòlica més popular del món es torni més rara i més costosa, segons un estudi publicat aquest dilluns.

"Una caiguda de la producció mundial d'ordi significa una caiguda encara més gran de la producció cervesera", va assenyalar Dabo Guan, professor d'Economia del canvi climàtic a la universitat d'East Anglia (Norwich, Gran Bretanya), destacant que "els cultius de més alta qualitat són els més sensibles". Només l'ordi de la millor qualitat (menys del 20% de la produïda a nivell mundial) es dedica a la producció de cervesa.

Si l'escalfament global continua al ritme actual, els principals fenomens adversos (sequeres, onades de calor de gravetat inusitada) afectaran en aquest segle a cadascuna de les principals àrees de cultiu d'ordi almenys un cop l'any, el que provocarà una caiguda del 16% de la producció mundial de cervesa.

Això és l'equivalent al que es beu en un any als Estats Units actualment, van calcular els investigadors en el seu estudi publicat a Nature Plants. La mitjana dels preus es duplicarà com a resultat d'aquestes crisis.

A l'escenari més optimista possible (amb un gran descens immediat de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, que no és per a res el camí pel qual es transita actualment), uns 20 fenomens climàtics majors afectarien les regions on es conrea ordi fins al 2100, el que reduiria la producció mundial de cervesa al 4% i augmentaria el seu preu en un 15%.

Alguns països es veuran particularment afectats, d'acord a l'estudi. Entre les vint principals regions consumidores (per càpita) actualment es troben Europa, Estats Units, Nova Zelanda i Austràlia.

Els principals exportadors d'ordi del món són Austràlia, França, Rússia, Ucraïna i l'Argentina, seguits per alguns altres països europeus. Els grans importadors són la Xina, Aràbia Saudita i l'Iran, seguits per tres monstres cervesers, Holanda, Bèlgica i Japó.

En un món en el qual el clima també amenaça reduir la producció i el valor nutricional d'altres cereals, com el blat, el blat de moro i l'arròs, l'ordi també podria dedicar-se de manera prioritària per a l'ús alimentari. "El canvi climàtic podria reduir la disponibilitat, estabilitat i l'accés als 'béns de luxe'", afirma Guan.