Fa pocs dies, Domaine Padié del vigneron Philippe Padié, un referent dels vins naturals del Rosselló, va ser a l´Hostal Spa Empúries de l´Escala per explicar la seva metodologia de treball i presentar sis dels vins que elabora. Aquest tast de petit format, amb sopar inclòs, s´integra a 'Catarsis', una proposta, engegada el juny passat amb el vigneron Michael Georget de Le temps Retrouvé de la Roca de l´Albera, que acosta el públic a un món encara poc conegut, el dels vins elaborats per petits viticultors a partir d´una agricultura respectuosa i artesanal sense additius ni sulfits ni manipulacions tècniques. De fet, un 80 per cent de la carta de vins de l´Hostal Spa Empúries està dedicada a aquests tipus de vins. La resta són ecològics.

"L´Hostal Spa Empúries és un referent dels vins naturals, una opció que es vincula amb tota la seva filosofia de respecte envers el territori", explica Rafael Camps, director del departament de restauració de l´Hostal. Segons ell, aquests vins són una opció ben real que ha despertat l´interès de molts cellers -alguns de la comarca- i dels consumidors. "Són vins amb unes aromes, amb els quals perceps el territori", afirma tot afegint que també tenen l´avantatge que no provoquen efectes negatius com la ressaca. L´interès, doncs, és real. En aquests tasts, de fet, hi ha hagut comensals que han repetit, altres que ja coneixien els vins naturals i, finalment, els que s´hi han endinsat per primer cop. "Per a molts és un gran descobriment", reconeix Camps.

De vins naturals ja se´n comencen a elaborar a l´Alt Empordà. Entre els cellers empordanesos que prenen aquesta opció hi ha Can Torres a Sant Climent Sescebes, Còsmic a Agullana i, fins i tot, Espelt en produeix. "Cada vegada hi ha més cellers que treballen parcialment en ecològic", comenta Camps. En aquest sentit, es poden comprar vins naturals a partir de 10 euros.

La propera cita de Catarsis tindrà lloc el dilluns 8 de maig. Les places tornaran a ser limitades i cal reservar.