El restaurant Lasarte, l'aposta gastronòmica a Barcelona de Martín Berasategui i capitanejat als fogons pel xef italià Paolo Casagrande, ha aconseguit la tercera estrella Michelin. Aquest és l'únic de tot l'Estat i Portugal que s'incorpora a aquest club exclusiu. Per tant, s'eleva fins a tres el nombre de restaurants catalans que tenen aquesta distinció (juntament amb el Celler de Can Roca i el Sant Pau). En canvi, Catalunya no ha pogut sumar cap novetat a la llista dels restaurants amb dues estrelles, que conserva els mateixos noms (a excepció del Lasarte, que passa a tenir-ne tres). La Guia Michelin 2017 sí que amplia la constel·lació d'aquells que obtenen una estrella per primer cop: Céleri i Xerta de Barcelona, Ca l'Arpa de Banyoles (que torna a la llista), la Boscana de Bellvís (Pla d'Urgell) i l'Antic Molí d'Ulldecona (Montsià). La cuina catalana sobrepassa fronteres i el xef Sergi Arola també obté un 'macaró' amb el seu nou establiment a Sintra (Portugal). En total, doncs, la cuina catalana ha sumat en aquesta edició de la guia fins a set nou reconeixements.

La cuina catalana ha sortit reforçada i augmenta la presència i el prestigi a la Guia Michelin de 2017. Fins ara, Catalunya tenia una cinquantena de restaurants que acumulaven 60 estrelles. Enguany, cal sumar a aquesta llista set noves distincions. En total, aquesta nit s'han entregat 30 nous reconeixements a nivell de tot l'Estat i Portugal, dels quals 22 han estat d'una estrella, set de dues estrelles i un nou restaurant amb tres estrelles.

La més important ha estat la tercer estrella del restaurant de Martín Berasategui a Barcelona, el Lasarte, dirigit als fogons pel xef italià Paolo Casagrande, format pel mateix Berasategui. Aquest és l'únic establiment d'arreu de l'Estat i de Portugal que se suma a aquest club exigent dels tres 'macarons'. A més, es converteix en el tercer restaurant català que arriba a la xifra de tres estrelles, juntament amb el Celler de Can Roca de Girona i el Sant Pau de Carme Ruscalleda, a Sant Pol de Mar (Maresme).

De fet, Martín Berasategui és el primer cuiner que té dos restaurants al podi de les tres estrelles: el restaurant que porta el seu nom a Lasarte-Oria (Guipúscoa) i, ara, el Lasarte Barcelona. A més, el xef basc també té dos estrelles pel restaurant MB de Tenerife i, per tant, acumula fins a vuit distincions.

Sense novetats a Catalunya en la categoria de dues estrelles

En la categoria de restaurants amb dues estrelles, Catalunya no suma cap nova incorporació però manté els establiments amb aquest reconeixement (a excepció del Lasarte, que passa a tenir-ne tres). Són els restaurants Miramar de Llançà, les Cols d'Olot, i els barcelonis ABaC, Enoteca i Moments.

En aquest cas, però, el País Valencià i Cantàbria en surten reforçats. Els restaurants que se sumen al club de les dues estrelles són L'Escaleta a Cocentaina (Alacant), DSTAgE a Madrid, Annua a San Vicente de la Barquera (Cantàbria), el Cenador de Amós a Villaverde de Pontones (Cantàbria) i BonAmb a Xàbia (Alacant).

A l'Alt Empordà mantenen la seva estrella l'Empòrium de Castelló d'Empúries i Els Brancs de l'Hotel Vistabella de Roses.

Noves entrades a la Guia 2017

On més novetats s'han viscut és en els restaurants que aconsegueixen la primera estrella. Entre ells, hi ha el xef Xavier Pellicer que havia estat al càrrec de la cuina del restaurant Àbac (1999-2010) i va dirigir Can Fabes després de la mort de Santi Santamaria. Ara, amb el nou projecte a Barcelona, el Céleri, ha aconseguit la primera estrella quan el restaurant porta obert només 18 mesos. Al restaurant de Pellicer, els vegetals són els protagonistes.,

Un altre restaurant de la capital catalana també s'ha endut la primera estrella. Es tracta del Xerta, que té com a xef Fran López, que pren com a referència els productes del Delta de l'Ebre. Ja fora de Barcelona, les Terres de l'Ebre sumen el seu tercer restaurant a la Guia Michelin amb la incorporació de l'Antic Molí d'Ulldecona (Montsià). El seu xef, Vicent Guimerà, ha estat escollit com a Millor Cuiner de l'Any a la darrera edició del Fòrum Gastronòmic i ara suma aquest nou reconeixement. El restaurant la Boscana de Bellvís (Pla d'Urgell) també aconsegueix la primera estrella. Aquest és el tercer restaurant lleidatà que accedeix a la llista.

Molt aplaudida ha estat l'estrella per a Ca l'Arpa de Banyoles. El restaurant de Pere Arpa va caure de la llista l'edició passada i ara, després d'una reestructuració interna i amb una aposta renovada, ha aconseguit fer-se de nou un lloc.

Més enllà de les fronteres catalanes, el xef Sergi Arola també ha aconseguit una distinció amb el restaurant LAB by Sergi Arola que va obrir el 2015 a Sintra (Portugal). Arola va tancar al setembre el restaurant que portava el seu nom a Madrid, i que tenia dues estrelles Michelin.

En total, la Guia Michelin 2017 distingeix 203 restaurants, dels quals 166 amb una estrella, 28 amb dues estrelles i 9 amb tres estrelles.