"La festa gastronòmica més important que s'hagi celebrat mai a les comarques gironines". Amb aquestes paraules descriu Joan Roca la gala que se celebrarà dimecres vinent, 23 de novembre, al Mas Marroch de Vilablareix, per presentar-hi l'edició de 2017 de la Guia Michelin d'Espanya i Portugal, i per tant per saber quines novetats hi ha en les famoses estrelles que qualifiquen els restaurants i que s'han convertit a tot el món en un dels indicadors de referència sobre la qualitat culinària. Unes 450 persones assistiran a l'esdeveniment, entre les quals hi haurà tots (o almenys la immensa majoria) dels cuiners espanyols amb tres i dues estrelles Michelin. "És un luxe que els responsables de la guia hagin triat Girona per celebrar-hi aquest acte, que suposarà una gran promoció del territori i un reconeixement a la qualitat de la nostra gastronomia", afegia Roca. En aquest sentit, Ángel Pardo, responsable de comunicació de Michelin a Espanya i Portugal, coincidia divendres que "el pes gastronòmic d'aquesta zona és increïble".

Ja fa temps que el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona treballa per aconseguir que aquesta gala se celebri a Girona (en ocasions anteriors s'ha fet a Bilbao, Madrid o Santiago de Compostel·la, per citar tres exemples). Joan Roca sostè que "s'ha d'agrair l'esforç que han fet" i explica que van demanar als germans Roca, com a responsables de l'únic restau­rant gironí amb tres estrelles a la Guia, si podien intercedir davant dels responsables de la publicació per mirar d'aconseguir que l'acte es fes aquí. I efectivament els responsables de Michelin van visitar diversos indrets de Girona, i finalment van decidir que el millor escenari per a la gala era el Mas Marroch, l'espai de banquets, precisament, d'El Celler de Can Roca: "La nostra intenció quan vam començar a moure aquest tema no era fer-ho a casa -precisa Joan Roca-, però els responsables de la Guia van triar el Mas Marroch enlloc d'alguna de les diferents alternatives que havia plantejat el Patronat de Turisme, com Sant Pere de Galligans, o l'Auditori".

Sobre aquest punt, Pardo apunta que "després que el Patronat de Turisme mostrés el seu interès perquè la gala es fes a Girona, vam fer una prospecció de possibles emplaçaments, per veure si reunien les condicions, i el que ens va semblar millor va ser el Mas Marroch". El respresentant de Michelin elogia en tot cas la feina que s'ha fet des del Patronat: "S'hi han bolcat, el seu suport ha estat fonamental"​.

A la gala de dimecres hi han estat convidats tots els cuiners dels restaurants d'Espanya i Portugal amb tres i dues estrelles Michelin, a més d'altres cuiners, patrocinadors, mitjans de comunicació, autoritats, persones relacionades amb la gastronomia, etc... Es calcula que la xifra d'assistents arribarà als 45o.

L'acte es dividirà en dues parts, la presentació de la guia i la festa gastronòmica. La presentació comen­çarà a les vuit del vespre a la sala gran del Mas Marroch: s'hi faran diversos parlaments (entre els quals hi haurà el del president de la Generalitat, Carles Puigdemont) i s'hi anunciaran les novetats de la Guia Michelin 2017 d'Espanya i Portugal, les més esperades de les quals són les relatives a les estrelles per als restaurants. Acabada aquesta primera part, cap a dos quarts de deu de la nit, començarà la festa gastronòmica a l'Àgora del Mas Marroch, una espectacular cúpula construïda seguint criteris ecosostenibles. En aquest espai se servirà un àpat a peu dret que anirà a càrrec de vuit restaurants gironins, tots amb estrella Michelin: El Celler de Can Roca (Joan Roca exerceix a més de coordinador gastronòmic), Les Cols d'Olot i Miramar de Llançà que en tenen dues, i els una estrella Bo.Tic de Corçà, Ca l'Enric de la Vall de Bianya, Empòrium de Castelló d'Empúries, Els Tinars de Llagostera i Massana de Girona. Cada restaurant disposarà d'un espai al voltant de l'Àgora en el qual hi presentarà tres tapes i unes postres, i els comensals les podran anar tastant mentre comenten la jugada amb altres convidats.

Quan se li demana perquè han estat aquests els restaurants seleccionats i no uns altres (a les comar­­ques gironines hi ha actualment tretze establiments amb estrella Michelin), Ángel Pardo explica que «era lògic que hi fossin tant el Celler com Les Cols i el Miramar, i pel que fa als que tenen una estrella, tots tenen molt de nivell i la selecció s'ha fet atenent a la varietat en la representació». En tot cas, es mostra convençut que «serà un gran festa gastronòmica, la cuina gironina hi estarà molt ben representada, i els assistents es trobaran amb molta qualitat».

Ángel Pardo, en canvi, no dóna detalls quan se li demana informació sobre els continguts de l'edició de 2017 de la Guia Michelin, i per tant de les novetats en les estrelles. «Ja vaig avançar que serà un molt bon any per a Espanya, amb un nou tres estrelles, diversos dues estrelles nous i moltíssims restaurants que rebran la seva primera estrella... I tenint en compte que Catalunya és un lloc amb un important nivell gastronòmic...».

Des que Pardo va fer aquella revelació, fa un mes aproximadament, hi ha hagut nombrosos rumors sobre aquests nous restaurants distingits, encara que no s'ha produït cap confirmació. A les comar­ques gironines, Les Cols (Fina Puigdevall n'és la cuinera) i Miramar (Paco Pérez) poden aspirar a la tercera estrella, encara que també estan ben situats en algunes travesses que s'han fet el Mugaritz (Errenderia) d'Andoni Luis Aduriz, l'Aponiente (El Puerto de Santa María) d'Ángel León o l'Atrio (Cáceres) de Toño Pérez. El fet que la gala es faci en un indret concret no té res a veure amb les possibles distincions, com s'ha pogut comprovar en altres edicions a Bilbao o a Santiago de Compostel·la.

Ca l'Enric, de la família Juncà, és un dels restau­rants gironins del qual s'ha dit en diverses ocasions que apira a la segona estrella Michelin, encara que també hi ha altres candidats, com també n'hi ha a obtenir per primer cop el reconeixement de la Guia. A més dels que cuinaran en la gala de dime­cres, els altres restaurants gironins que a dia d'avui tenen estrella són el Casamar de Llafranc, La Cuina de Can Simon de Tossa de Mar, la Fonda Xesc de Gombrèn, Les Magnòlies d'Arbúcies i Els Brancs de Roses. Hi ha altres establiments que havien tingut estrella i la van pedre, alguns dels quals continuen en actiu, com el Duran i el Motel de Figueres (els dos primers que van aconseguir-ne, l'any 1974), mentre que d'altres ja han desa­paregut. ElBulli de Roses va rebre la màxima qualifi­cació de tres estrelles i la va mantenir fins al seu tancament, el 2012. En el quadre adjunt hi ha tots els restaurants gironins que en un moment o altre han tingut estrella Michelin. Els últims a aconseguir-la i a perdre-la han estat, respectivament, l'Empòrium de Castelló d'Empúries i Ca l'Arpa de Banyoles, tots dos en la guia d'aquest 2016