"Aquell que abans comprava una mona d'un quilo, ara la compra de 3/4 de quilo", alerta el president del Gremi de Pastissers de Barcelona i Catalunya, Joan Turull. Els pastissers catalans preveuen vendre un total de 660.000 mones de Pasqua durant aquesta Setmana Santa. Es tracta de la mateixa xifra que els dos últims anys. Turull, però, indica que les mones d'aquest any són més petites perquè "la crisi és la crisi". Es calcula que cada família es gastarà entre 25 i 75 euros per mona. Els personatges estrella d'aquest any són les Monster High, la Hello Kitty o en Bob Esponja. L'eterna Abella Maya torna amb força.

La demarcació de Barcelona es menjarà unes 450.000 mones de Pasqua. Joan Turull ha explicat que la crisi ha fet reduir les mides de les mones. "El que la comprava la mona d'un quilo, ara la compra de 3/4 de quilo; el que la comprava de 3/4, ara la compra de mig". "Hi ha la mateixa feina però es fa menys caixa", lamenta.

Les nines Monster High seran per segon any consecutiu els personatges estrella del Dilluns de Pasqua. Turull, però, explica que també hi ha moltes peticions de la Hello Kitty o del Bob Esponja, a banda de les mones de temàtiques futbolístiques . "L'Abella Maya també torna", subratlla.

La mona per a celíacs: la novetat a Lleida

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida confia mantenir aquest any la venda de mones de Pasqua i assolir les 160.000 unitats venudes durant la campanya passada ja que "malgrat la crisi la gent manté la tradició tot i que opta per formats de mona més petits". Així mateix, per quart any consecutiu, els forners lleidatans mantenen els preus, que oscil·len entre els 22 i els 30 euros el quilo. A Lleida, les mones més venudes seran les de nata i trufa, que suposaran entre un 60 i 65% del total, seguides per les fruita i, finalment, les de mantega, el consum de les quals és "gairebé residual" a les comarques lleidatanes.

Com a principal novetat, destaca la iniciativa pionera que han endegat enguany els forners lleidatans per elaborar pans de pessic sense gluten, fets a base de farina d'arròs, des de l'obrador de l'Escola del Gremi, que es dedica aquests dies de forma específica a la preparació d'aquestes mones aptes per a persones celíaques per atendre a la demanda creixent d'aquest col·lectiu. El Gremi preveu vendre'n unes 200 unitats tot i que la xifra pot variar en funció de la demanda dels darrers dies. El preu és d'entre un 6 i un 10% més elevat que el d'una mona normal.

Tarragona denuncia l'intrusisme professional

El Gremi de Pastissers Artesans de la demarcació de Tarragona, que aplega un centenar d'establiments, confia vendre unes 50.000 mones, mantenint el mateix volum que l'any passat, a un preu d'entre 30 i 35 euros el quilo. El seu vicepresident, Josep González, ha explicat a l'ACN que a aquesta xifra cal sumar-hi els pastissos que es vendran en altres fleques i establiments, que ofereixen mones a preus molt baixos. "Ens desespera la competència deslleial, perquè està destrossant els paladars i als professionals", ha lamentat.

Malgrat tot, González es mostra "il·lusionat" davant el fet que els tarragonins acostumen a respectar aquest tipus de diades. Encara que la mona de fruita continua sent la més venuda, el tradicional tortell d'ous acapara molta demanda. També guanyen adeptes les mones de mantega, de nata o de trufa. Els clients, però, demanen cada cop mones més petites i les encomanen amb menys antel·lació.

Pel que fa a les figuretes de xocolata, indispensables en qualsevol mona, el vicepresident del gremi reconeix que estan "despistats" i no saben quina serà la figura "reina" d'enguany. Tot apunta, però, que els pingüins de Madagascar, la Hello Kitty i el Bob Esponja seran presents en moltes taules aquesta diada. Això, sense oblidar les recurrents figuretes del Barça i les cases, pilotes i altres elements tradicionals, que es vendran, com l'any passat, a uns 35 euros el quilo.

Girona, a l'espera dels consumidors

Els pastissers de la comarques de Girona preveuen posar a la venda unes 125.000 mones però no s'aventuren a posar una xifra de previsió de vendes. L'any passat, van registrar una caiguda d'un 10% d'aquest total, però, segons el president del gremi, Josep Costa, el que passarà és una incògnita."No sabem com respondrà el consumidor però nosaltres estem preparats amb tot el que vingui i amb la màxima il·lusió perquè és una època fantàstica per la pastisseria".

Pel que fa a les mides, l'any passat alguns van apostar per fer pastissos més petits per oferir preus ajustats i en van acabar faltant de normals i més grans. Per això, explica Costa, aquest any s'asseguraran que això no passi. Al seu negoci familiar, estan veient que aquestes dues són les que estan tenint més sortida. Els preus oscil·len entre els 25 i els 80 euros aproximadament, tot i que depèn de tots els complements i el tipus de pastís escollit.

Moltes de les mones gironines s'encarreguen i es fan al gust de cadascú. En alguns casos encara prevalen els elements més tradicionals com ara l'ou de xocolata i els pollets grocs mentre que en d'altres, el que mana és la televisió amb personatges de dibuixos animats. Com a curiositat, la pastisseria Ferrer d'Olot ha posat a la venda per segon any el que han anomenat l'Ou de la independència, fet de xocolata i inspirant-se amb l'estelada. Aquest mateix comerç ja va posar a la venda el torró de la independència per Nadal.