Cineclub Diòptria torna a les seves sessions de cinema aquest 2022 amb el premiat film japonès La ruleta de la fortuna i la fantasia. Es projecta dues vegades aquesta setmana: dimarts 11 i dijous 13. Les dues sessions seran a les 20.30 hores als Catcines.

La ruleta de la fortuna i la fantasia, dirigida per Ryûsuke Hamaguchi, es va emportar el Gran Premi del Jurat a l'última Berlinale. El film del japonès Ryûsuke Hamaguchi es compon de tres relats independents units pel protagonisme femení.

Hamaguchi s'ha convertit en un dels autors més prestigiosos del cinema japonès contemporani i ha demostrat una gran capacitat a l'hora de parlar de la societat del seu país a través de la pantalla. Aquesta vegada ho fa des d'una sèrie de personatges atrapats en la seva solitud i les seves frustracions. Ho modula en tres històries de ritme pausat, cuidant la paraula i l'espai on es dibuixen els amors perduts, les decisions equivocades, els penediments, les pors i el desig ancorat en el passat. Aquests són els elements de la cultura moderna solitària i insatisfeta de la qual vol parlar. En aquest marc retrata persones d'una societat que anhelen l'amor sense saber-lo definir i, a través dels seus diàlegs i símbols, ens parla de les dificultats de les relacions afectives, la promiscuïtat sexual, la pornografia, l'anhel d'una relació romàntica, les frustracions que poden sorgir quan es forma una família o l'homosexualitat. A mesura que es desenvolupa la pel·lícula, la paraula es fon amb l'erotisme.

En aquesta obra els diàlegs adquireixen un sentit fonamental. Gràcies a ells, s'arriba a captar l'imaginari de cada personatge i la màgia que es crea quan dues persones intercanvien tot allò que no poden expressar les paraules. I gràcies a la mirada del seu director, l'espectador es pot endinsar en les paradoxes de la comunicació i gaudir de l'encís del gest invisible.

Aquest és un d'aquells llargmetratges que permet gaudir de la bellesa de la quietud de la càmera, de la discreció de la trama i, sobretot, d'una escriptura molt ben treballada que es transforma en quelcom senzill i subtil. Segurament aquest és el secret d'aquest cinema japonès que captiva i atrapa el públic indagant en la ment i el cor d'una forma tan discreta com intel·ligent. La ruleta de la fortuna i la fantasia esdevé una oportunitat per empatitzar amb els protagonistes sense judicis, ja que les paraules segreguen significats volàtils i tot està subjecte a la interpretació segons la fantasia que vol evocar cada espectador.