El director català Juan Antonio Bayona és l'artífex de 'Jurassic World: el regne caigut', la darrera entrega d'una de les sagues més icòniques del cinema. Reconeix que en el film hi ha l'AND de les dues pel·lícules anteriors però que també hi és present la seva petjada personal. "Donarem al públic el que vol però no el que espera, aquest és el repte", ha explicat a Madrid, en la roda de premsa de presentació del film, que arriba a cinemes el 7 de juny però que ja es va preestrenar a nivell mundial en un acte multitudinari el dilluns a la nit al Wizink Center de Madrid.

Bayona reconeix que ha tingut llibertat creativa i que el productor de la pel·lícula i creador de l'univers dels dinosaures, Steven Spielberg, ha quedat molt satisfet. Segons explica, li ha dit que l'ha "transportat" al film original (de 1993) i que ha "aprofundit" en aquell record. "Mai ningú m'ha tallat les ales, començant per Spielberg que sempre m'ha empoderat i m'ha fet sentir que jo era el responsable", apunta. Bayona ha defensat la feina feta pels seu equip (molts dels quals ja han treballat amb ell en anteriors pel·lícules). "No està malament treure pit, tenim molt de talent al país", ha subratllat.

La campanya de promoció de la segona part de 'Jurassic World' ha arrencat amb força. El film es va preestrenar a nivell mundial dilluns a la nit en un acte multitudinari al Wizink Center de Madrid, amb capacitat per a 1.500 persones. La intensa pluja que queia a Madrid va deslluir en part l'esdeveniment, que va comptar amb la presència dels dos actors protagonistes: Chris Pratt i Bryce Dallas Howard.

Aquest dimarts, tots tres han ofert una roda de premsa per parlar dels detalls del procés creatius, del treball plegats i del resultat final d'una super producció de Hollywood, amb el segell d'Steben Spielberg com a productor. Va ser el creador d'aquest univers de dinosaures qui va pensar en Bayona per dirigir la segona entrega de 'Jurassic World' (la primera es va estrenar fa tres anys, el juny 2005).

La pel·lícula manté alguns dels ingredients típics de la saga i també conserva els protagonistes: Chris Pratt i Bryce Dallas Howard. A més, la pel·lícula ha comptat amb el guió de Colin Trevorrow, director de la primera entrega. Tot i això, Bayona ha defensat que no va tenir cap inconvenient en sumar a l'equip bona part dels seus col·laboradors fidels, que l'han acompanyat en d'altres projectes anteriors com 'Lo impossible' o 'El orfanato'.

Entre ells, el muntador Bernat Vilaplana, la productora Belén Atienza o el director de fotografia Oscar Faura. "Spielberg va veure que part del meu estil es deu a la seva presència", ha defensat Bayona, que creu que és un "privilegi" poder haver rodat tant a l'Estat com a l'estranger. "No està malament treure pit, tenim molt de talent al nostre país", ha defensat.

Relació amb Spielberg

El director català també ha explicat la relació que ha tingut amb Spielberg, un dels seus grans referents cinematogràfics. Per a Bayona, ha estat un "honor" rodar en un projecte seu i ha reconegut que li ha donat "total llibertat". El director és conscient que 'Jurassic World 2' forma part d'una saga i que, per tant, cal ser "fidel a l'ADN". Ara, a partir d'aquí, hi ha deixat el seu segell personal, amb escenes que -segons el mateix Spielberg- l'han fet "morir de por" només quan li mostrava els primers esbossos.

Quan va veure la pel·lícula acabada, Bayona ha explicat que Spielberg va quedar molt satifest. "Literalment em va dir que l'havia transportat a la primera pel·lícula que va fer, i que encara aprofundia més en el record d'allò que havia creat", ha explicat durant la roda de premsa. Segons Bayona, per al productor del film aquesta nova entrega "tenia una mica de les dues anteriors" però també "l'estil propi" de Bayona.

A més, el director ha destacat que el repte principal era fer una seqüela de la pel·lícula de 2015 però "intentant fer-la encara millor". "Donarem al públic el que vol però no el que espera", ha dit Bayona, manllevant una frase que va escriure l'actor protagonista, Chris Pratt.

Entesa amb els actors

A la roda de premsa també han assistit els dos actors protagonistes de la pel·lícula. Ambdós no han escatimat bones paraules cap al seu director. Asseguren que s'ho han passat fins i tot millor que a la primera i que han pogut incorporar suggeriments i treballar colze amb colze amb el director.

L'actriu Bryce Dallas Howard ha destacat que és un director "col·laborador i visionari" i que fa sentir-los com "part de la família del director". "Això és molt inspirador", reconeix l'actriu, que s'ha criat als platós de cinema ja que el seu pare també és director.

També destaca el seu talent el seu company d'escena, Chris Pratt, que diu de Bayona que és una persona que sap molt de cinema i que això es nota. "Gaudeix fent la seva feina, i això és una pena perquè és estrany a Hollywood", reconeix.

La relació va ser tan fluida amb el director que, fins i tot, al final del rodatge Bayona els va regalar a cadascun d'ells un visor de director.

El director també ha destacat l'actuació de la nena que apareix a la pel·lícula, ja que té un paper molt rellevant tot i que no s'havia posat mai abans davant una càmera.