El maig de 1977 arribava als cinemes 'Star Wars: Una nova esperança', el primer lliurament de la qual es convertiria en una de les franquícies més populars a tot el món i que. aquell mateix any. seria nominada a l'Oscar a la Millor Pel·lícula.

A la galàxia molt, molt llunyana creada per George Lucas li queda encara corda per a estona segons Disney, que va prometre pel·lícules basades en aquest univers almenys fins a 2030.

I per celebrar els 40 anys de la història que amb Jedi i Sith va recrear i va donar dimensió intergaláctica a l'eterna lluita entre el ben i el mal, repassem 40 curiositats d'una franquícia que s'ha convertit en religió.

1. Malgrat que el prestigiós sir Alec Guinness va renegar del seu paper en les pel·lícules, el seu paper en la franquícia li va fer encara més milionari del que era perquè el seu contracte li garantia un 2% dels beneficis en taquilla: gairebé 100 milions de dòlars.

2. No obstant això, James Earl Jones tan sols va rebre 7.500 dòlars per doblegar la veu del malvat Darth Vader. Encara que al cap i a la fi només va haver de treballar durant unes hores.

3. Ewan McGregor, el genial Obi-Wan Kenobi en la trilogia de les preqüeles, no és l'únic membre de la seva família a aparèixer en la franquícia. El primer va ser Denis Lawson, el seu oncle, que va donar vida a un pilot de l'Aliança Rebel en la trilogia original.

4. Tothom sap que aquelles petites criatures peludes es diuen Ewok, però la paraula mai ha estat esmentada en cap pel·lícula de Star Wars.

5. La família Skywalker anava a ser anomenada originalment Starkiller, però George Lucas va pensar que sonava massa agressiu.

6. El primer títol provisional de 'El retorn del Jedi' va ser 'Blue Harvest', en referència a 'Red Harvest', la novel·la de 1929 que va inspirar la pel·lícula de culte 'Yojimbo', de gran influència en Star Wars.

7. Paramount Pictures va canviar el nom de 'Star Trek 2: La venjança de Khan' a 'La ira de Khan' després de saber que George Lucas anomenaria a l'episodi VI 'La venjança del Jedi'. Finalment, Lucas ho va acabar canviant a 'El retorn del Jedi' durant la fase de posproducción.

8. Tant l'actor que va donar vida a Jar-Jar Binks com el de C-3PO, van aparèixer sense disfressa com a extres en una escena en la cantina en 'L'atac dels clons'.

9. Yoda va tenir molts noms mentre s'escrivia el guió de 'L'imperi contraataca'. En un primer moment, anava a ser Minch Yoda... i en un altre, simplement Buffy.

10. Abans que Frank Oz fes la seva màgia creant la marioneta de Yoda, Lucas va considerar seriosament donar vida al mestre Jedi amb un mico entrenat.

11. Un dels primers esborranys de 'La tornada del Jedi', acabava amb Luke recollint la màscara del seu pare i proclamant-se el nou Darth Vader.

12. Molts dels sets del rodatge de 'L'amenaça fantasma' van haver de ser reconstruïts després de veure que Liam Neeson era massa alt per travessar les portes.

13. Per alguna raó desconeguda, els dits dels peus de Yoda canvien d'una pel·lícula a una altra. En 'L'amenaça fantasma' té tres en cadascun i en la resta, quatre.

14. L'actor que va donar vida a Grand Moff Tarkin, Peter Cushing, va pensar que les botes militars del seu abillament eren molt incòmodes així que va acabar rodant les seves escenes vestint unes sabatilles d'estar per casa.

15. El comunicador que utilitza Qui-Gon Jinn en 'L'amenaça fantasma' era en realitat una fulla d'afaitar Gillette.

16. Orson Welles anava a donar la seva veu a Darth Vader en un primer moment, però Lucas va pensar que el seu doblatge seria massa recognoscible.

17. La influència de Akira Kurosawa sobre la saga 'Star Wars' és tal, que Lucas va pensar a donar-li el paper de Obi-Wan al mític Toshiro Mifune, actor fetitxe del genial cineasta nipó.

18. L'actor Hayden Christensen estava sota el pesat abillament de Darth Vader al final de 'La venjança dels Sith'. De fet, va haver de portar alces per igualar la seva imponent alçada.

19. El rodatge de 'L'imperi contraataca' va travessar molts problemes, entre altres motius, a causa que el director Stanley Kubrick va ocupar part de l'estudi després d'un incendi en els Elstree Studios.

20. Mark Hamill va animar a Lucas per introduir a un interès amorós per a Luke en 'La tornada del Jedi'. Lucas es va negar, però finalment Luke va tenir la seva dona i fills en les novel·les de l'Univers Expandit.

21. El desdeny i menyspreu dels fans de 'Star Wars' cap a Jar Jar Binks és molt conegut... però pocs saben que Lucas broméo amb cridar a l'episodi II: 'La gran aventura de Jar Jar', durant un temps.

22. La major part de la coberta del Falcó Mil·lenari està ocupada per un joc hologràfic que va instal·lar Chewbacca. Encara que perdés contra R2D2, Chewbacca era el millor jugador de Dejarik al seu planeta (Kashyyyk). Chewie ha intentat diverses vegades ensenyar a Sol a jugar, però mai se li ha donat molt bé.

23. El joc que sí se li dóna bé a Han Solament és el Sabacc, un joc de cartes en el qual hi ha un munt d'oportunitats per apostar. A Solament se li dóna tan ben que en el seu moment va entrar en el Torneig de Sabacc de Ciutat dels Núvols. Allí li guanyo la nau a Lando Calrissian qui, després de perdre tots els seus crèdits, va apostar la seva flota.

24. Encara que no hi ha documentació sobre el Falcó Mil·lenari i Han Solament li va retirar la identificació per dedicar-se al contraban, existeixen rumors que els Jedis ho usaven abans que Palpatine ascendís al poder. Resulta irònic que, per un gir dels esdeveniments, hagi tornat a les mans dels quals lluiten contra l'Imperi.

25. El lloc del que el Falcó Mil·lenari treu els seus sons no és tan glamouroso. En realitat provenen de l'avió McDonnell Douglas DC-9. Els efectes de so que s'escolten en la pel·lícula i que poden semblar molt tecnològics realment es corresponen amb un senzill jet per cobrir distàncies mitjanes.

26. 'Star Wars' i LEGO combinen a la perfecció, per la qual cosa no és d'estranyar que s'embenen milions de sets de LLEC per Amazon. El Falcó Mil·lenari és el número 1. La maqueta de la nau, inspirada en la versió de la nau de 'El despertar de la Força', costa 150 dòlars i té 1.329 peces.

27. Més d'una vintena d'actrius van fer l'audició per intentar aconseguir el paper de Leia. Una nodrida llista que incloïa noms molt més mediàtics aleshores que el de Fisher com Sissy Spacek, Farrah Fawcett, Glenn Close, Jessica Lange, Meryl Streep, Sigourney Weaver, Cybill Shepherd, Jane Seymour, Anjelica Huston, Kim Basinger, Kathleen Turner o Geena Davis. Gairebé res.

28. Encara que s'ha convertit en un dels elements més emblemàtics del seu personatge -i de tota la saga 'Star Wars'- Fisher ha manifestat en nombroses ocasions que no li agradava gens el pentinat de les 'ensaïmades'. Això sí, durant el rodatge no es va atrevir a dir gens per por de que George Lucas l'acomiadés.

29. 'Princess Leia's Theme', així es diu la peça musical composta pel mestre John Williams dedicada al personatge de Carrie Fisher i que ha estat utilitzada de forma recurrent en la trilogia original. Va aparèixer per primera vegada en 'Una Nova Esperança' quan Leia és capturada per Darth Vader. També ho escoltem en la seqüència en la qual R2-D2 projecta el missatge holográfico de Obi-Wan Kenobi o quan Kenobi és assassinat per Vader, i que fa la seva aparició en els crèdits de la pel·lícula. També s'utilitza en una de les precuelas, concretament en 'La venjança dels Sith' quan el seu pare adoptiu Bail Organa li presenta a la seva mare adoptiva.

30. El personatge de Leia va ser a punt de quedar-se fora de la trama definitiva de 'Star Wars'. I és que en un moment donat, George Lucas va barrejar molt seriosament l'opció de canviar el personatge de Luke Skywalker pel de una dona i eliminar a la princesa de l'argument.

31. "Va prendre la decisió de capitanear la rebel·lió i, en última instància, la resistència i que la hi considerés a si mateixa com a general en lloc de com Jedi. Es tracta simplement d'una decisió que ella va prendre. I no es penedeix de no haver-se convertit en Jedi". Això és el que va dir Abrams en ser interrogat sobre per què Leia (de cognom Skywalker) no ha seguit els passos del seu pare Anakin i del seu germà Luke i s'ha convertit en Jedi. I és que el fet que la Força sigui intensa en una persona... no significa necessàriament que hagi d'usar-la.

32. Per crear a Chewbacca, George Lucas es va inspirar en el seu gos Indiana, un Alaskan Malamute. Segons el director, el gos sempre s'asseia en el seu cotxe com un copilot i la gent ho confonia amb una persona. Un altre dels personatge de Lucas, 'Indiana Jones', li deu el seu nom a la mascota del cineasta.

33. Sembla que el wookiee li deu molt als gossos, i no solament a la mascota de George Lucas. El nom de l'inseparable amic d'Han Solament té origen rus. Chewbacca deriva de la paraula russa 'Sobaka' que significa gos.

34. Per a la trilogia original (i l'especial televisiu de 'Star Wars') el vestit en el qual es va enfundar Peter Mayhew estava fet de pèl real de yak i conill que es va cosir sobre una base de mohair. En la seva següent aparició en l'Episodi III, el vestit va ser millorat i comptava amb un sistema de refrigeració perquè Mayhew no sofrís cops de calor.

35. En l'especial televisiu de 'Star Wars', descobrim que Chewie era un pare de família. La seva dona es deia Mallatobuck i el seu fill Lumpawaroo. També vam conèixer al seu pare Attichitcuk. En l'especial Chewie visita el seu planeta Kashyyyk acompanyat d'Han per celebrar el Dia de la Vida, una festivitat wookiee.

36. L'actor Kenny Baker que va donar vida a R2-D2 anava a caracteritzar originalment al ewok Wicket W. Warrick.

37. El mític 'opening' de cada pel·lícula en la saga va ser creat únicament perquè era més pràctic que qualsevol altra solució.

38. Un esbós del guió de 'El retorn del Jedi' ressuscitava a Yoda i Obi-Wan per ajudar a Luke en la seva lluita contra l'Emperador.

39. Molts dels dialectes de les pel·lícules tenen els seus orígens en llenguatges reals, com la parla dels Jawas que s'inspira en una variació del Zulu.

40. Una petita illa del pacífic a Niue actualment accepta les monedes col·leccionables de 'Star Wars' com a moneda de curs legal.