"Pirates del Carib: La venjança de Salazar" enfronta cara a cara a l'excessiu Jack Sparrow amb el capità encarnat per Javier Bardem, qui, segons reconeix en entrevista amb EFE, va acceptar sumar-se a la cinquena entrega de la saga pels "molts atractius" de la producció i del seu personatge.

La pel·lícula, que s'estrena el pròxim dia 25 de maig ha estat presentada avui a París. Mostra a l'icònic pirata interpretat per Johnny Depp perseguit per Salazar i la seva tropa de fantasmes, disposats a netejar els mars de personatges com el seu.

"En aquella època molts dels capitans de l'armada espanyola eren del sud", explica Bardem sobre les picades d'ullet amb els que va construir el seu paper i sobre la pròpia elecció del nom, amb una zeta, assenyala, triada expressament perquè "costa molt als estrangers" i s'ennueguen al pronunciar-la.

Amb una caracterització que, després de pel·lícules com "No és país per a vells" o "Skyfall" torna a deixar-lo irreconeixible, l'actor es va prestar al joc sabedor que l'aspecte i el llenguatge corporal, "que inconscientment ens representa", són importants i "una de les moltes coses a les quals cal prestar atenció".

El productor de la pel·lícula, Jerry Bruckheimer, subratlla que Bardem va ser la seva "única opció": "No només és un actor brillant i oscaritzat", sinó també una persona "meravellosa i creativa", "que en les tres hores de maquillatge no es queixa mai ".

El seu duel a la pantalla amb Depp, algú amb una "habilitat excel·lent per transformar corporalment en els personatges", "divertit i atent", segons Bardem, va suposar igualment per als dos directors, Joachim Ronning i Espen Sandberg, "un privilegi" .

Rodada a quatre mans pels dos noruecs, que estan darrere igualment de films com "Bandidas", amb Salma Hayek i Penélope Cruz, els cineastes van intentar tornar a aquesta cinta a l'essència de la primera, portant aquest còctel una combinació buscada d'espectacle , acció, humor i suspens.

Aquesta saga, apunta Ronning, els recorda al tipus de pel·lícules que veien quan eren petits i que els van inspirar en el seu moment per posar-se darrere d'una càmera.

El repartiment està integrat també per actors com Orlando Bloom, pels joves Brenton Thwaites i Kaya Scodelario, que ajudaran a Sparrow en la recerca de la seva única esperança de supervivència, el trident de Posidó, o per Geoffrey Rush, que torna a posar-se en la pell del capità Barbossa.

L'evolució dels efectes especials, segons afirma aquest últim, ha fet aquest lliurament una molt més espectacular, en què el film i l'univers del que parla, en la seva opinió, segueixen resultant atractius per a les noves audiències.

"Molts nens, si van a una festa de disfresses, voldran vestir-se de pirates. Crec que està relacionat amb tenir una espasa i poder fer el que vulguis", afirma l'actor australià, per a qui la versió moderna d'aquests malfactors són ara els " hackers ".

"Roben. De vegades per bé, altres potser no, que crec que és el que feien els pirates en el seu dia", conclou Rush, sense mandra per reprendre un paper que ja es va enfundar el 2003 en l'estrena d'aquesta saga.

Els més dels 3.600 milions de dòlars (uns 3.292.000 d'euros) recaptats des de llavors a les sales de cinema de tot el món deixen oberta la possibilitat a una sisena entrega si aquesta última manté les expectatives.

"Si a l'audiència li agrada intentarem fer una altra", avança el productor, segons el qual, encara que és menys arriscat econòmicament fer una seqüela de començar de zero, el secret de l'èxit es redueix, com en la resta, a "explicar una bona història ".

A la cinta intervé també, amb un paper molt breu, el llegendari cantant i exmembre de The Beatles Paul McCartney.