El cicle de cinema Dalí nocturn. Films surrealistes encara la recta final, i és que aquest dijous 18 d’agost, a les 9.30 hores del vespre, es projecta la darrera pel·lícula.  En aquesta ocasió es tracta d’Impressions de la Haute Mongolie. Hommage à Raymond Roussel de 1976, dirigida per Salvador Dalí i José Montes-Baquer amb participació del propi pintor.

Serà, com sempre, a la plaça Gala Dalí de Figueres. Si plou, es farà en un espai de la parròquia de Sant Pere, a la mateixa plaça.

La presentació anirà a càrrec d’Eudald Camps, crític de cinema.

Hi col·laboren el cineclub Diòptria, l’Ajuntament de Figueres i la Fundació Gala-Salvador Dalí.

"Impressions de la Haute Mongolie", una singular pel·lícula

Impressions de la Haute Mongolie és una singular composició audiovisual realitzada mitjançant l'ús de tècniques cinematogràfiques i electròniques. La pel·lícula és un homenatge a l'escriptor francès Raymond Roussel (1877-1933), predecessor dels surrealistes i molt admirat per ells, que desenvolupa un sistema formal per generar la inspiració a partir dels jocs de paraules i les referències narratives que en sorgeixen. Dalí veu en Roussel a un precursor del seu mètode paranoicocrític i, com a fruit de la seva admiració, concep aquesta obra innovadora i experimental que és un viatge fantàstic a l'Alta Mongòlia.

Impressions de la Haute Mongolie - Hommage à Raymond Roussel transcorre entre les imatges del recent inaugurat Teatre-Museu Dalí a Figueres, la casa de Portlligat i el happening que el geni empordanès dirigeix a Granollers el 1974. Així mateix, la música, la faula inventada expressament per l'artista i una bateria d'imatges al·lucinatòries (extretes de la peça metàl·lica d'una estilogràfica) estructuren el film.

El viatge imaginari ideat per Dalí fa referència a la història d'una princesa mongola que alimenta els seus súbdits a força de pols de bolets, la qual cosa els provoca al·lucinacions i els incita a pintar. Durant el transcurs del film, una expedició científica és enviada a la Alta Mongòlia amb l'objectiu de localitzar l'enorme bolet blanc al·lucinògen i desconegut que provoca tals efectes en l'esmentada civilització.